Yaklaşık bir yıl önce başlayan ve hala devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgını döneminde uygulanan kısıtlamalar, hayattaki her şeye, özellikle modaya yaklaşımımızda bizi minimalist yaptı. 

Sürdürülebilir modanın özünde, uzun ömürlü olmayan düşük kaliteli kıyafetler satın alma şeklindeki hızlı moda anlayışından uzaklaşmak var.

Ama salgınla birlikte uygulanmaya başlayan kısıtlamalar toplumun büyük bir bölümünde gelir kaybına neden olmuş durumda. Bu da bizi sürdürülebilir moda anlayışına farklı bir bakışa itmiş gibi gözüküyor. İşte önümüzdeki dönemde uygulayabileceğiniz ve sürdürülebilir moda anlayışı içinde eritebileceğimiz bazı uygulamalar...

KULLANIN AMA ATMAYIN; ONARIN

2021, hafife aldığımız bazı uygulamaları sorgulama yılı olacak. Küçük kusurları olan giysileri onararak başlayın. Atık kumaştan yapılmış saç bantları gibi geri dönüştürülmüş ürünleri satın alın. Eski kıyafetlerinizden sıkıldıysanız, onlara ikinci bir şans verin; değişik modelerde bulabileceğiniz yama işi ekleyin.

İKİNCİ EL ALIŞVERİŞİ YAPIN

Hepimiz çocukluğumuzda abilerimizden ablalarımızdan veya ailenin diğer büyük üyelerinden kıyafetler alırdık. Neden bundan vazgeçtik? Bu sürdürülebilir modaya uyan harika bir yol. İkinci el kıyafetler sadece aile yadigarları ile sınırlı değildir, tasarruf edebileceğimiz mağazalardan da satın alabiliriz. Bu aynı zamanda küçük işletmeleri desteklemeyede yardımcı olur.

YENİDEN KULLANIN, DEĞİŞTİRİN, KİRALAYIN

Kaçımız bir kıyafeti sadece bir kez giymek ve sonsuza kadar gardırobumuzda çürümek için çok para harcamadık ki? Bazı durumlarda giydiğimiz kıyafetler duygusal değere sahip olsa da, kesinlikle satın almayı gerektirmez. Özel günler için kıyafet kiralamak, 2021'de özellikle dünya normale döndükçe daha da öne çıkmasını beklediğimiz bir başka davranıştır.

KUMAŞLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR MODANIN ANAHTARIDIR

Nur Yoldaş hastaneye kaldırıldı Nur Yoldaş hastaneye kaldırıldı

Yeni kıyafet satın almak isteyenler için malzeme bileşimi etiketlerini mutlaka okuyun! Maralar size bir şeyin sürdürülebilir olduğunu söyleyebilir, ancak şirketlerin uygulamalarını olduğundan daha çevre dostu hale getirmek için kısmi veya eksik bilgi verdiği 'yeşil yıkamaya' dikkat edin.

Örneğin, bir marka tişörtünü organik pamuk olarak pazarlayabilir, ancak etike yüzde 90 normal pamuk yüzde 10 organik pamuk olduğunu söylüyor - bu yanıltıcı! Organik pamuk, el dokuması kumaşlar, keten ve kenevir alın. Geri dönüştürülmüş veya dönüştürülebilecek kumaşları tercih edin.

FAZLADAN PARA HARCAMANIN BİR ANLAMI YOK

Çevresel sürdürülebilirlik ve insan hakları el ele yürüyor ve 2020, moda endüstrisi için bu açıdan bir uyanış oldu. Zaten aşırı derecede düşük ücret alan birçok hazır giyim işçisi, markaların iptal ettiği siparişler nedeniyle geçim kaynaklarını kaybetti. 

Bu kumaşı diken kişi istismar edilirse, sürdürülebilir bir kumaşa fazladan para harcamanın bir anlamı yoktur. 2021'de bu konuda daha büyük çabalar görmeyi umuyoruz.