Herkesin dilinde olan bir deyim. İslam kültüründe sürekli konuşulan bir ifade.Kul hakkı .Tüyü bitmemiş yetim hakkı.Herkes konuşuyor,bir asker var ki canıyla kanıyla yaşatıyor.Şahadet şerbeti içiyor.Konya da eğitim uçuşu yaban Pilot Yüzbaşı  ÜMİT ÖZER

Kendisine Allah’tan rahmet, Türk Milletine ve kederli ailesine sabırlar dilerim. Pilot Yüzbaşı; yetim hakkı yememek için, uçağını düşürmemek için mücadele verirken şahadet şerbetini içti. Kuleden “uçağı terk et” emrini duyunca,son sözleri “Bu uçakta YETİM HAKKI VAR,belki kurtarabilirim uçağı” dedi.Son ana kadar uçağını ve milletin yetimlerinin haklarını koruma mücadelesi verdi.Kendi yetimleri şimdi TÜRK Milletine emanet.

Bir insan için sözün bittiği yer olmalı. Hani bazı yetkililer her konuda bu cümleyi kullanırlar ya.Sözün bittiği yer.İşte sözün bittiği yer candır. Devlet malıdır. Yetim hakkıdır.

Öyle bir imtihan. Bir yanda canı, diğer yanda devletin malı. Devletin malında ise yetim hakkı bulunuyor. Kendisi şan şöhret, mal mülk düşünmüyor. Geride bıraktıklarına hiçbir dünyalık bırakmadan göçüp gidiyor.Bu ruhun,bu anlayışın diğer devlet adına çalışanlara da bulaşması. Yaşamın uzunluğu değil, nasıl yaşanıldığı önemlidir. Bari bu olay kulağımıza küpe olsun ve ders alalım.Bir kısım yetkililer, titremeli ve kendilerine dönmelidirler.

Kul hakkı, Yetim Hakkı herkesi ilgilendiriyor dostlar. Kimse bundan kurtulabileceğini zannetmesin. Bulunduğu konuma, makam göre zorlukları ve sorumlulukları vardır sadece.

Edebali’nin bir nasihatini sizinle paylaşmak istedim:

Cahil ile dost olma İlim bilmez, İrfan bilmez, Söz bilmez, Üzülürsün. Saygısızla dost olma Usul bilmez, Adap bilmez, Sınır bilmez, Üzülürsün. Aç gözlü ile dost olma. İkram bilmez, Kural bilmez, Doymak bilmez, Üzülürsün. Görgüsüzle dost olma Yol bilmez, Yordam bilmez, Kural bilmez, Üzülürsün. Kibirliyle dost olma Hal bilmez, Ahval bilmez, Gönül bilmez, Üzülürsün. Ukalayla dost olma Çok konuşur, Boş konuşur, Kem konuşur, Üzülürsün. Namertle dost olma Mertlik bilmez, Yürek bilmez, Dost bilmez, Üzülürsün.- İlim bil, İrfan bil, Söz bil - İkram bil, Kural bil, Doyum bil- Usul bil, Adap bil, Sınır bil - Yol bil;Yordam bil,- Hal bil, Ahval bil, Gönül bil - Çok konuşma, Boş konuşma, Kem konuşma- Mert  ol, Yürekli  ol,- Kimsenin umudunu kırma. Sen seni bil, Ömrünce yeter sana.

Dostlar demek oluyor ki devlet malı deniz değil. Bu malı kullanırken ve yönetirken bir takım sorumluluklar var.Bu tür sorumlulukları yerine getirmek canı pahasına da olsa yerine getirilmesi gereken bir konu.Bu tür haberlerin ibretlik olması açısından gazetelere bir göz atan oldu mu acaba. Bir kısım gazetelerimizin bu konuyu duyarlılıkları ne kadar oldu acaba. Cuma hutbelerinde yer bulması gereken örnek bir davranış olduğuna inanıyorum.

Özel günlerde nutuk atıp, talkımı verip salkımı yutan bir kısım yöneticilere ibret olsun. Yetim/Devlet malını çalanların, korumayanların, ehil ellere teslim etmeyenlerin çok iyi düşünmeleri gerekir.Vebal altında kalmamak için,sorumluluktan kurtulmak için bu olay herkesin kulağına küpe olmalı.Kulağında çınlamalı.Ruhunu arındırmalıdır.

“Verilmesi en kolay şey nasihat, alınması en güç şey ibrettir. Yaşamın gayesi; hoşa gitmeyen şeylerden kaçmak değil,hoşa gitmeyen şeyleri yenmektir”.    

    Emir ŞENOL

                                                                                     20,03,2012