“Cümleler doğrudur sen doğru isen, Doğruluk bulunmaz sen eğri isen”. Yunus Emre

   ‘’İnsanlar size inanmadığı sürece, gerçekler gerçek sayılmaz. Ne anlattığınızı bilmedikleri sürece size inanmazlar. Sizi dinlemedikleri sürece ne anlattığınızı bilmezler. İlgilerini çekmediğiniz sürece sizi dinlemezler. Orijinal, yeni, farklı bir şey anlatmadığınız sürece ilgilerini çekemezsiniz ‘’. Willan Bennbach

   İnsanları ikna edecekseniz, uyumlu ve benzerleri olmaya çalışınız. Karşılıklı uyumu yakalamak, Gizli ikna tekniklerinin temek ilkelerinden biridir. Kullanabileceğiniz stratejilerden biri de hedefinizle aynı hızda ve tonda konuşmaktır.

   Başınızı onaylar anlamda öne sallayarak ya da reddettiğinizi gösterir şekilde iki yana sallayarak, sadece karşınızdaki insana bir mesaj vermekle kalmaz kendinizi de etkilemiş olursunuz. Başınızı yukarı aşağı sallamanın (ister olumlu, ister olumsuz olsun) kendi fikirlerinize güven duyduğunuzu, başın iki yana sallanması ise tam tersini gösteriyor.

   İnsanlarla ilişkilerinize ve dostluklarınıza yönelik samimi bir ilgi geliştirmeniz, ikna sürecinin ilk aşamasıdır. İkinci aşama karşınızdakine uyumlu ve benzer olmanız. Üçüncü aşama yönlendirmedir. Sihirli aşama budur. Kişi peşinden gelirse ( fiziksel hareketlerinizi taklit ederse) o kişiyi bilinçaltı düzeyinde ele geçirdiniz demektir. Sonucu test etmek için beden dilinizi, ses tonunuzu, konuşma hızınızı değiştirmeye başlayın. Eğer karşı tarafta sizi taklit ediyorsa başarı tamamdır. Ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz önemlidir. İnsanlar başlangıç itibariyle, fikirlerin, ürünlerin, hizmetlerin adayların ya da amaçların müşterisi olmazlar. Sizin müşteriniz olurlar. Birilerine değer verdiği bir şeyler verdiğinizde, o kişi kendini buna karşılık vermeye mecbur hissedecektir.

   Hatalarınızı kusurlarınızı itiraf etmeniz, sizi daha güvenilir kılar. İnsanlar günümüzde her şeye şüphe ile yaklaşıyor. İtiraf ettiğinizde, birlikte iş yapmak, işbirliği yapmak isteyen diğer insanlardan çok daha dürüst görünürsünüz.

   Önerilerinizin olumsuz yönlerini de dile getirmekten çekinmeyin. Bu yolla iki önemli şeyi başarmış olursunuz. Hem daha güvenilir görünürsünüz, hem de önerinizin kusurlarını bulma işini siz kendiniz üstlendiğiniz için hedefinizin rahat etmesini sağlarsınız.

   Hiçbir şey insanları, grupları, milletleri, ortak bir düşman kadar birbirinize bağlayamaz o halde ortak düşman bulun.

   Hedefinize duyduğunuz içten saygıyı, övgülerinizle gösterin. Karşı tarafın hayranlık duyulacak yönlerini araştırın. Bu yönleri övün. Küçük bir saygı gösterisi büyük mesafeler aşmanızı sağlayacaktır. Saygı yakın ilgi görmenizi sağlayan güçlü bir araçtır.

   ‘’Saygı hissi olmasaydı, insanlarla hayvanları ayıran bir yan kalmazdı’’ Konfüçyüs.

   Hedefinize samimi bir şekilde saygı gösterirseniz, hedefiniz, amaçlarınıza daha açık, daha az eleştirel bir yaklaşım sergileyecektir. Çünkü, siz, o kişinin açlığını hissettiği temel şeylerden biri olan saygı görme isteğini yerine getirmiş olursunuz.

   Karşınızdaki kişiyi, inanılmaz bir iddia, şaşırtıcı bir bilgi ya da çok az kişinin bilebileceği bir şey anlatarak şaşkınlığa uğratın. Onlara, başka hiçbir yerde bulamayacakları şeyler gösterin. Doğruluğunu kanıtlayabileceğiniz en uç örnekleri anlatın. İnsanlar hoş sürprizleri sever. Evet cevabı vermeleri kolaylaşır.

   Satın almalarını istediğiniz ürünü en son gösterin. Hedefiniz bir şeyler almaya şartlanmış durumda olacaktır ve genellikle de sunulan son seçeneği alacaktır.

   Söz verdiğinizden fazlasını sunun. Sıkça’’ ekstra çaba sarf etmek’’ sözünü kullanın. Sizin de ona karşı özel bir çaba harcadığını, özel olduğunu gösterecektir.

   Alçak gönüllü olunuz. Önemli bir iddianın ardından bu iddianızı alçak gönüllülüğün gücüyle destekleyin. Hiçbir şeyi abartmayın.

   Net olun. Kesin ifadeler kullanmanız, inandırıcılığınızı ve güvenirliliğinizi artıracaktır. Net olun ve ardından ayrıntıya girin. Konuşurken ve dinlerken not alın. Not akılda kalacaktır. Söylenenleri ifade ederken kesin konuşmanızı sağlar.

   Akıllı insan, bilgiyle donanan, kararlı hareket eden ve amacına ulaşmada sebat edendir.   Türk milletine hizmet edecek olan liderlere ihtiyacımızın olduğu şu günlerde, herkes elini taşın altına koysun ve inançlarına, davalarına yakışır davransın. Aklını nefsinin önüne geçiren insanların çoğalması; Toplumun kurtuluşudur. Türk gibi düşünüp Türk gibi yaşamak dileğiyle…

Emir ŞENOL