Normalleşme sürecinin eşiğinde olduğumuz koronavirüs ile mücadele döneminde uzmanlardan 3 kritik uyarı geldi. Özellikle İstanbul için geçtiğimiz hafta başlayan normalleşme tartışmaları gündemdeki sıcaklığını korurken nüfusun çokluğu nedeniyle tedbirlerin kaldırılma kararının ilçe ilçe alınması gerektiği fikri ortaya atılmıştı. Ancak buna karşı önemli bir fikir ve uyarı daha geldi.

AŞI YAPTIRANLARA ÖNEMLİ UYARI

2'inci dozdan sonra antikor testi yaptırın: Memorial Şişli Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Servet Alan "2'inci doz aşısından 2 hafta sonra antikor testinizi yaptırabilirsiniz. Aşıya karşı bağışıklık yanıtının oluştuğunu ve antikor düzeyini saptıyor. 'Nasılsa antikor var' diye düşünmeyin tedbirli olun" dedi.

HAFTA SONU KİMSEYE GİTMEYİN

Lütfen hafta sonu yatılı misafirliğe gitmeyin: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Arslan "Konya'da son dönemlerde artan vaka sayılarının nedenlerinin başında aile için gerçekleştirilen ev ziyaretleri. Hafta sonu yatılı misafirliğe gidenler var. Lütfen buna bir son verin" dedi.

Bakan Şimşek, "yerel halk" ifadesine açıklık getirdi Bakan Şimşek, "yerel halk" ifadesine açıklık getirdi

İSTANBUL'DA NORMALLEŞME İLÇE İLÇE OLURSA BEKLENMEDİK BİR ARTIŞ OLABİLİR

İstanbul'daki artışa dikkat: Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz "İstanbul, ilçeler arası nüfus geçişinin çok olduğu bir yer. Kararlar ilçe bazında değil, il bazında alınmalı. Son bir hafta vaka sayılarında artış var" diye konuştu.

İL OLMASI DAHA İSABETLİ

"İstanbul gerçekten hem iş akışı açısından hem de nüfus hareketliliği açısından farklı bir durumda. İlçeler arası hareketliliği çok fazla olan bir il. Onun için İstanbul'da il bazında kararlar alınmalı. İl pandemi kurulu burada ilçe ilçe de tespit edebiliyor enfeksiyon oranlarını ama bu şekilde çok geçiş olduğu için il bazında değerlenmek daha sağlıklı olur.

TEST SAYISI NÜFUSUN YARISINA YAKLAŞTI

Test sayısı 33 milyon 175 bin 16'ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 701 bin 588, vefat sayısı 28 bin 569, ağır hasta sayısı 1191 oldu.

"2 MART TÜM İLLER İÇİN GEÇERLİ ANCAK..."

Tüm illerde 2 Mart'ta yüz yüze eğitimin başlayıp başlamayacağına ilişkin soruya Selçuk, "Tüm iller için 2 Mart geçerli. Bu zaten söylenmişti ancak Sağlık Bakanlığının son 7 gün için ortaya çıkaracağı vaka sayıları ve hangi ilde kaç vaka var 100 binde, bunların belirlenmesi ile diyelim ki 'çok yüksek', 'yüksek' riskli iller söz konusu, valiliklerce il hıfzıssıhha kurulu marifetiyle o ilde 2 Mart'ta da açmayabilirler. Çünkü yerinde karar bunu gerektiriyor. Yani 'bizim ilimizde artış çok hızlı, dolayısıyla biz valilik olarak böyle bir tedbiri öngördük' diye böyle tedbir alabilirler." yanıtını verdi.

DENETİMLER SIKILAŞTIRILDI

Ülke genelinde hafta sonunda uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle güvenlik güçleri, kontrol noktalarında denetim yaptı, sürücülerin izin belgelerini kontrol etti.

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında, illerde sokak ve caddelerin büyük oranda boş kaldığı gözlendi.