2021 yılı Dünya Türkçe yılı. Yalnızca 2021 değil tüm gelecek yıllar Türkçe yılı olacak dünyayı Türkçe okuyacağız. 

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 

     Resmi Gazetede yer alan genelgede, Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı nedeniyle 2021 yılının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığını hatırlattı.

    Yunus Emre'nin hem dünya beşeriyetine ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının 'Bizim Yunus' olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla 'Dünya Dili Türkçe' adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmiştir."

Etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabilecek

     Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütüleceğini ifade ederek söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirleneceklerin Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabileceğini duyurdu.

Odacılar suç örgütüne yönelik "Mahzen-30" operasyonları Odacılar suç örgütüne yönelik "Mahzen-30" operasyonları

    Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilgili kurumlarla belirleneceğini ve kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacağını belirten Erdoğan, "Gerçekleştirilecek proje ve etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacaktır. Bu çerçevede yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli

   2021 yılı “Bizim Yunus” olarak anılacak, yurt içinde ve yurt dışında “Dünya Dili Türkçe” adıyla kampanyalar tertip edilecektir.  İfadesi ile Türkçe’nin dünya dili haline gelmesi için büyük bir hamle başlatmış oldular. Cumhur ittifakının ülkenin her bir noktasına yayılabilmesi, güçlü bir iktidarın devam edebilmesi için devletin her kurumunun bu hassasiyet içerisinde olması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı ve MHP genel başkanı Türkçe ile ilgili bu hamleyi başlatırken bilim yuvası YÖK Başkanlığı ise farklı telden çalmaktadır. Geçmiş dönem YÖK Başkanlarından Kemal Gürüz Türkçe bilim dili olamaz diyordu. Buna hep birlikte tavır aldık karşı durduk ve Türkçenin binlerce yıldır var olduğunu ve dünya dili olarak ta varlığını sürdüreceğini söyledik. Şimdiki YÖK başkanı Türk dili ve edebiyatı profesörü YEKTA Saraç’ın başında bulunduğu YÖK aynı Kemal Gürüz örneğinde olduğu gibi TÜRKÇE ’ye karşı anlamsız bir direnç göstermektedir. 

   Cumhurbaşkanımız ve MHP genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli TÜRKÇE için seferberlik ilan ederlerken YÖK Kuzey Makedonya bakanlar kurulu tarafından resmi olarak TÜRKÇE eğitim verme hakkı elde eden Uluslararası Vizyon üniversitesine karşı müthiş bir direnç göstermektedir. Bu üniversite Balkanların medeniyet dili olan TÜRKÇE ile eğitim yaptığı için YÖK tarafından bu okuldan diploma alan öğrencilere sırf TÜRKÇE eğitim yapılıyor diye diploma denkliklerinde sıkıntı çıkarıyor ve yurt dışında TÜRKÇE eğitim yapılamaz diye de büyük bir meziyetmiş gibi direniyor. İngiltere dünyanın birçok yerinde İNGİLİZCE eğitim yapan kurumları desteklediği gibi o okulları birer gönüllü kültür elçisi olarak gördüğü için koruyup kolluyor. Mesela ODTÜ Türkiye’nin resmi dili Türkçe olmasına rağmen İngilizce eğitim yapmak ve bu okuldan mezun olan İngiliz vatandaşı öğrenciler İngiltere’de denklikte hiçbir sıkıntı yaşamıyorlar. İngiltere o öğrencilere siz Türkiye’de okumuşsunuz İngiltere dışında İNGİLİZCE eğitim alamazsınız demiyor. YÖK başkanı Yekta Saraç alt kadrosunun TÜRKÇE’ye karşı bu tutumunu bilmiyor ya da bilerek Türkçeye karşı açıktan tavır alarak Erdoğan ve Bahçeli’ye karşı sessiz muhalefet ediyor. Türkçe bilim dilidir Türkçe medeniyet dilidir Türkçe dünya dilidir. YÖK Başkanı YEKTA SARAÇ bu gerçeklere ayak uyduramayacaksa Türkçe ’ye karşı açıktan tavır alacaksa, Cumhur ittifakının hızına ayak uyduramayacaksa cumhur ittifakının ruhunu kavrayamamışsa lütfen istifa etsin. 

Haber : Dr. Selim Ertem ÖZ