MSB: Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz MSB: Irak'ın kuzeyinde 3 PKK'lı terörist etkisiz

Yargılamanın ceza ve hukuk yargılaması olarak iki ayrı şekilde ele alınması gerekir. Masrafların ödenmesi konusunda da bu detay çok önemlidir.

Ceza Mahkemeleri Yargılama Masrafı Nasıl Ödenir?

Ceza yargılamasında taraflardan yargılama gideri ve harç adı altında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak, yargılama sonunda sanığın mahkumiyetine karar verilmesi halinde, sanık tarafından yargılama giderlerinin ödenmesine hükmedilebilir. Bu yargılama giderleri, davanın açıldığı ilk aşamadan karar aşamasına kadar yapılan posta giderleri, keşif ve bilirkişi giderleri, Adli Tıp Giderleri ve diğer giderleri kapsar. Dosyanın karara çıkmasından sonra yapılan yargılama giderleri varsa bunlarda dava dosyasının kesinleşmesi sırasında Harç Tahsil Müzekkeresine eklenir ve tahsil edilmek üzere Vergi Dairesine gönderilir. Vergi Dairesi tarafından sanığa yargılama giderlerini ödemesi üzerine tebligat çıkartılır. Sanık tarafından yapılan tebligat sonrasında mahkeme masrafları vergi dairesine ödenir.

Hukuk Mahkemeleri Yargılama Masrafı Nasıl Ödenir?

Hukuk mahkemelerinde yapılan yargılama masrafları, Ceza Mahkemelerinden tamamen farklıdır. Hukuk Mahkemelerinde yargılama giderlerini davacı karşılamak zorundadır. Davacı tarafından harç ve gider avansı mahkemeler veznesine yatırılır. Adliye içerisinde bulunan mahkeme vezneleri tarafından harç ve yargılama giderleri tahsil edilmektedir. Gider avansı olarak davacıdan tahsil edilecek olan yargılama giderinin ne olduğuna ilgili mahkeme Hakimi karar verecektir. Hakim tarafından dava dilekçesinin havalesi ve yatırılacak olan gider avansının belirlenmesi sonrasında mahkeme masrafları vezneye yatırılır.  Mahkeme masraflarının ne kadar olacağı, gider avansının ne kadar yatırılacağı yapılacak işlemler (posta giderleri, keşif ve bilirkişi giderleri vb.) Mahkeme Hakimi tarafından belirlenerek tespit edilir. Mahkemenin devam etmesi halinde eksik yargılama giderinin bulunması halinde ilgili mahkeme hakimi tarafından davacıdan eksikliğin giderilmesi talep edilir. Eksik mahkeme masrafları da davacı tarafından mahkemeler veznesine ödenir. Mahkeme masraflarına ilişkin eksiklik tebliğden itibaren iki hafta içerisinde tamamlanmalıdır. Yine, Hukuk Mahkemelerinde davacı tarafından yatırılan harçlar davanın türüne göre farklılık göstermektedir. Ancak, aynı türdeki davalarda yatırılacak olan harç miktarı aynı olacaktır. Dava harç miktarlarının ne olduğu her yıl başında Resmi Gazete ile ilan edilmektedir.