TAP ve Sakarya gaz sahalarındaki keşifler Avrupa için ek fırsatlar yaratıyor. Avrupa Birliği (AB) liderliği, Güney Gaz Koridorunun (SGC) tamamlanması ve Trans-Adriyatik Boru Hattının (TAP) hizmete girmesiyle Türkiye'nin Avrupa doğal gaz arzının güvenliği için vazgeçilmez olacağını belırtmek gerekıyor. 

Enerji altyapısını birbirine bağlayan Türkiye, aynı zamanda İstanbul Benchmark altında yeni bir gaz ticareti pazarı haline geliyor. Doğal gaz vadeli işlem piyasasının 2021 yılında Türkiye'de kurulması ve faaliyete geçmesi bekleniyor. "Avrupa'nın gaz ihtiyacını olabildiğince karşılama arzusu sayesinde Türkiye, Avrupa enerji pazarlarında Rus gazına bağımlılıklarını azaltma konusunda Avrupa ülkelerine garantör oldu." Türkiye'nin uzun vadeli enerji stratejisi dört ayağa dayanmaktadır: petrol ve doğal gaz ithalatının yolu ve kaynağı, yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarının oranını artırmak, enerji verimliliğini artırmak ve Türkiye'nin enerji arzına nükleer enerji eklemek.

Kripto para düzenlemesinin detayları netleşti Kripto para düzenlemesinin detayları netleşti

Bu amaçla Türkiye enerji piyasasında LNG'nin yaygın olarak kullanılmasıyla Türkiye, Rusya'nın toplam gaz ithalatındaki payını azaltmayı başarmıştır. Rusya'nın Türkiye'ye doğal gaz ithalatı daha önce yüzde 52'ye geriledi, ancak geçen yıl yüzde 33'e düştü. TAP İcra Direktörü Luka Schieppati, gaz arz güvenliği, TAP'ın aktivasyonu ve Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası'ndaki son gaz keşiflerinin Avrupa pazarlarına giden rotaları ve gaz kaynaklarını daha da çeşitlendirmek için ek fırsatlar sağladığına inanıyor. Türkiye, doğal gaz ithalatı, nakliyesi, depolanması ve ihracatı fırsatlarını genişleterek bölgesinde doğal gaz talebini çekmek için tartışılmaz ve vazgeçilmez bir merkez haline gelmiştir. Türkiye, güçlü ve sürdürülebilir enerji arzı ve enerji fiyat güvenliğini teşvik etmek için küresel enerji piyasasında karşılıklı bağımlılığın olası olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan Türkiye Enerji stratejisini uygulamaktadır.

Bu strateji, 2021'in başlarında Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir aşama gerektiriyor çünkü ana hedefi, ulusal ve küresel ağın bütünlüğünü güçlendirerek Türkiye ve Avrupa'nın enerji arzını ve fiyat güvenliğini sağlamak. TAP'ın Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründeki dev Şah Deniz sahasından Avrupa'ya doğal gaz taşıdığına dikkat edilmelidir. 878 km uzunluğundaki boru hattı, Türkiye-Yunanistan sınırındaki Trans-Anadolu Boru Hattı'na bağlanmakta, Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'ni geçerek İtalya'nın güney kıyılarına ulaşmaktadır. 31 Aralık 2020'de Avrupa'ya doğal gaz akışını başlatan projenin ilk gününde 10,9 milyon metreküp doğal gaz TAP üzerinden Avrupa'ya ulaştırıldı. TAP, gelecekte inşa edilecek konnektörler aracılığıyla Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz arzını teşvik edebilir.

Örneğin Bulgaristan, doğal gaz ihtiyacının% 33'ünü TAP aracılığıyla karşılayarak arz güvenliğini güçlendirebilecek. Bu da doğalgazın ülkeye girişini artıracaktır. TAP'ın Yunanistan ve Arnavutluk'taki yanı sıra İtalya'daki satış noktaları da Azerbaycan gazının diğer Avrupa ülkelerine taşınması için fırsatlar yaratıyor. Güney Gaz Koridoru'nun son bölümü olan ve Avrupa'ya yeni bir doğal gaz kaynağına güvenilir erişim sağlayan ve stratejik öneme sahip TAP, Avrupa'nın enerji güvenliğinin güçlendirilmesinde, kaynakların çeşitlendirilmesinde ve dekarbonizasyon hedeflerine hizmet etmede önemli bir rol oynamaktadır. TAP'ın hissedarları SOCAR (% 20), bp (% 20), Snam (% 20), Fluxys (% 19), Enagás (% 16) ve Axpo (% 5).

Haberhergun