Son zamanlarda özellikle market zincirlerinin oynadığı etiket oyunları vatandaşın tepkisine yol açıyor.

Etikette başka, kasada bambaşka bir fiyat uygulayan market zincirlerinin bu hilesi ise dikkatli vatandaşlar tarafından farkedilebiliyor. 

Sosyal medyada paylaşılan bir video ise market zincirleri arasında yer alan Şok Market'te yaşanan hileli etiket oyununu gözler önüne seriyor.

Videoda etiket fiyatı 3.75 lira olarak belirlenen bisküvinin kasadan 4.25 liraya geçirildiği ve fişe de bu şekilde yansıdığı görülüyor.

Benzer olay daha öncede vatandaşlar tarafından defalarca gündeme getirilmiş ancak market zincirler bu konuda hep yanlışlık yapıldığını iddia etmişti.

Yıl sonu enflasyon tahmini! Yıl sonu enflasyon tahmini!

Büyük marketlerin oynadığı bu etiket hile oyununda kasa ile raf arasında kimi ürünlerde kuruşluk, kimilerinde de 2 katına varan fiyat farkları görülebiliyor.  

Bu gibi durumlarda tüketiciler tamamen haklıdır. İşyerinin hiçbir mazereti geçerli değildir. Ürünün fiyatı, en son haliyle reyonda yer almalıdır. Tüketiciler fiyat farkından kaynaklanan ücretlerin iadesi için ikamet ettikleri yer ilçe ise Kaymakamlık bünyesindeki İlçe Tüketici Hakem Heyetine, il merkezinde ikamet ediyorsa İl Ticaret Müdürlüğü bünyesindeki İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalıdırlar.

Ayrıca tüketicinin şikayeti üzerine her bir ürün için 240 TL idari para cezası kesilmektedir. 6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 54/4. maddesi gereğince de etiket ve kasa fiyatları ile ilgili hükümlerin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar görevlidirler.

Bu yüzden tüketiciler sadece Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmamalı, ayrıca iş yerinin ceza alması ve bir daha etiket ve kasa fiyatları arasında fark olmaması için, il Ticaret Müdürlüğüne, Belediye Başkanlığına ve ilgili Ticaret ve Sanayi Odasına da şikayet edilmelidir.