Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna sınırında yaşanan Rus askeri hareketliliği kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Konu ile ilgili Beyaz Saray’dan yazılı açıklamaya göre, “Başkan Biden görüşmede Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini bir kez daha vurguladı.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Biden, Zelenskıy’ın yolsuzlukla mücadele ve ortak demokratik değerleri içeren reform paketine destek vermek için stratejik ortaklığın yeniden canlandırılmasına olan bağlılığını vurguladı.

İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı! İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı!

BIDEN İLE ZELENSKIY ARASINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Rusya’nın askeri saldırganlık girişimine ilişkin görüşme gerçekleştirdiği bildirilmişti. ABD tarafının inisiyatifi ile 1 Nisan 2021’de yapılan görüşme sırasında; bakanlar, Ukrayna ile ABD arasında güvenlik ve savunma alanında işbirliğini güçlendirmenin yollarını görüştüler.

Bunun yanı sıra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Blinken ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kuleba, “Rusya, Ukrayna’nın doğusunda ve Kırım’daki güvenlik durumunu sistematik olarak kötüleştirmeye devam ederken. Güvenlik işbirliğini güçlendirmenin yolları tartışıldı.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Ukraynalı mevkidaşı Org. Ruslan Homçak ile görüştü. Görüşmenin ardından ABD tarafından yapılan açıklamada, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın önemli bir ortak olduğunu ifade edilirken, Avrupa’da barış ve istikrarın korunmasında Ukrayna’nın kritik bir rol oynadığına dikkat çekildi.