İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı

Uluslararası Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği tarafından, 31 yıl önce Doğu Türkistan’da yaşanan Barın Katliamı 5 Nisan 2021 Pazartesi günü saat 11:00’de bir basın açıklaması ve Doğu Türkistan resim sergisi ile anılacak. Uluslararası Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği, İstanbul Eyüp Sultan Meydanı’nda gerçekleştirilecek anma etkinliği için “Sesleri kesilen mazlumların sesi olmak, gerçekler ile kamuoyu bilgilendirmek, bilinç oluşturmak sizin gibi gerçek basın mensuplarının şerefli görevidir.” diyerek etkinliğe katılım çağrısında bulundu.

BARIN KATLİAMI

Bundan 30 yıl önce, Çin ordusu 5 Nisan 1990’da ramazan ayında, Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetine bağlı Aktu ilçesi Barın kasabasında büyük bir soykırım gerçekleştirdi. Barın halkı, Çin’in bölge halkının bekasına yönelik büyük tehdit oluşturan aile planlaması adı altında başlatılan doğum yasağı siyasetinin kaldırılması ve Çinlilerin Doğu Türkistan’a gayri meşru göçü ile iskanının durdurulması gibi birtakım haklı taleplerini dile getirmişti. Bu taleplerin Çinliler tarafından reddedilmesi üzerine halk buna tepki göstererek sokaklara dökülmüştü.
Kalabalığın artmasıyla korku ve telaşa kapılan işgalci Çin yönetimi, masum insanlara karşı ateş açarak karşılık verince Barın halkı da binlerce ağır silaha sahip Çin ordusuna karşı direnişe geçti.
Çin’in başlattığı tek taraflı ve orantısız bu savaş, bölge halkından birçok gencin katılmasıyla milli bir direnişe dönüştü. Durumun gittikçe aleyhine geliştiğini gören Çin yönetimi bölgeye 22 bin 750 silahlı asker, tanklı birlik, helikopter ve uçaklar sevk ederek bölgeyi abluka altına aldı. Yaklaşık 20 bin nüfusu olan Barın kasabasına doğru büyük bir taarruz başlatan Çin güçleri korkunç bir katliam ve yıkıma imza attı.