Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya’ya karşı NATO’dan askeri destek ve yaptırımlar olmak üzere daha fazla destek istediklerini belirtti. Ayrıca Kuleba, Kırım’ın işgalinde hazırlıksız yakalandıklarını ama bu kez ihtiyatlı olduklarını ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün Brüksel’deki NATO karargahını ziyaret etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüşen Kuleba, NATO’ya Ukrayna’ya verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti. Kuleba, Rusya’nın Ukrayna sınırında, işgal altındaki bölgelerde ve denizde askeri yığınağını her geçen gün artırdığını belirtti. Ayrıca Bakan Kuleba, Rusya’nın Ukrayna karşıtı propagandasını artırdığına dikkat çekerek, “Bu zeminde NATO-Ukrayna Konseyi, NATO-Ukrayna sözleşmesinin 15. maddesi gereğince toplanacaktır.” diye konuştu.

KULEBA: RUSYA ARTIK KİMSEYİ HAZIRLIKSIZ YAKALAYAMAYACAK

Kırım’ın 2014’teki işgalinde Rusya’nın hızlı davrandığını, belirten Kuleba, “Rusya artık hiç kimseyi hazırlıksız yakalayamayacak. Ukrayna ve dostları ihtiyatlı olacak. Rusya’nın yeni bir şiddet sarmalı başlatması halinde bunun her bakımdan maliyeti olacak. Ukrayna savaş istemiyor. Biz saldırı veya gerginliğin tırmanmasını planlamıyoruz. Ukrayna sorunun çözümünde diplomatik ve siyasi yolları denemek istiyor.” dedi.

G7’den İran açıklaması G7’den İran açıklaması

NATO DESTEĞİ KONUŞULDU

Ayrıca Kuleba, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile NATO’nun Ukrayna’yı nasıl destekleyebileceği konusunda değerlendirme yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Her destek cümlesinin önemi var ve bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak bizim uygulamada da desteğe ihtiyacımız var. Ukrayna, NATO ve müttefikler Moskova’nın durumu daha da gerginleştirmesini önlemek ve Karadeniz bölgesinde güvenliğin sağlanması için çok şey yapabilir.”

“RUSYA’YI CAYDIRACAK TEDBİRLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Kuleba, operasyonel seviyede Rusya’yı caydıracak tedbirlere ihtiyaçları olduklarının altını çizerek, “Operasyonel seviyede Rusya’yı caydıracak ve saldırgan niyetlerini sınırlandıracak tedbirlere ihtiyacımız var. Bu Rusya’nın saldırganlığının maliyetini yükseltecek yeni yaptırımlar olabilir. Bunlar ayrıca Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi hedefleyen doğrudan destek olabilir. Çünkü Rusya’nın üçüncü ülkelerin Ukrayna ile savunma sektöründe iş birliği yapmasını engellemek için hiçbir çabadan kaçınmadığını biliyoruz. Rusya bizim savunma kabiliyetlerimizi baltalamak için elinden geleni yapıyor.” diye konuştu.