Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kapsamında bugün Türkiye’ye geliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, söz konusu ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştirecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden dün yapılan duyuruya göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy bugün Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek. Ukrayna ile Türkiye arasında dokuzuncu üst düzey stratejik konsey toplantısı iki devletin eş başkanlığında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kapsamında gerçekleştireceği ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında bir dizi ikili belgenin imzalanması planlanıyor.

Ayrıca, görüşmede iki ülke arasındaki iş birliği, bölgesel konular ve Donbas’ta yaşanan gerilimin ele alınması bekleniyor. İki liderin özellikle son zamanlarda Rusya ile artan gerilime ilişkin konuşması muhtemel görünüyor. Öte yandan, Ukrayna-Rusya arasındaki tansiyon 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

KAPSAMLI ATEŞKES ANLAŞMASININ SÜRESİ SONA ERDİ

Belçika'da neler oluyor? Belçika'da neler oluyor?

Ukrayna krizinin çözümü için oluşturulan Üçlü Temas Grubu tarafından sağlanan anlaşma üzerine, 27 Temmuz’dan itibaren Ukrayna birlikleri ile Donbas bölgelerini işgal eden yasa dışı silahlı güçler arasında “kapsamlı ateşkes” rejimi yürürlüğe girmişti. 31 Mart 2021 tarihinde düzenlenen Üçlü temas Grubu toplantısında Rus tarafı, Ukrayna’nın tam kapsamlı ateşkes anlaşmasını 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren uzatma teklifini reddetti.

RUSYA’DAN UKRAYNA SINIRINA YOĞUN ASKERİ SEVKİYAT

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca 28 taktik tabur grubu konuşlandırdığını bildirdi. Homçak, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da, Rusya’nın Rostov, Bryansk ve Voronej bölgelerindeki askeri varlığı artırdığını ayrıca Kremlin yönetiminin Donbas bölgelerine askeri teçhizat ve mühimmat temin etmeyi sürdürdüğünü aktardı.