Kral III. Charles'tan gelinine jest Kral III. Charles'tan gelinine jest

Ukrayna Başbakanı’nın bahse konu çalışma ziyareti Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha tarafından da duyuruldu. Büyükelçi tarafından yapılan açıklamada ise ortak uçak üretimi konusunda bir kez daha Türk yetkililere mesaj verilerek niyet ortaya konuldu. Büyükelçi tarafından yapılan açıklamada ise,

“Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal‘in Türkiye’ye çalışma ziyareti başlamıştır. Ukrayna heyeti yapımı AN-148 uçağıyla geldi. Bu çok önemli ve semboliktir. Uçak üretimi alanında da somut projeler bekliyoruz.”ifadelerine yer verildi.

Ukrayna Başbakanı çalışma ziyaretleri kapsamında çeşitli görüşmelerde bulundu. Bu bağlamda Başbakan Türk Savunma Sanayii temsilcileri ile de temasa geçip, Başbakan Şmigal, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile bir araya geldi. Toplantıda, sanayi, teknoloji ve savunma sanayii alanında iş birliği projeleri ele alındı.

Bahse konu görüşme ile ilgili olarak Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ukrayna ile Türkiye’nin stratejik ortaklığına vurgu yaparak,

“Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal Türkiye’nin savunma sanayii kompleksinin idaresiyle görüştü. Askeri teknik iş birliği, Ukrayna – Türkiye stratejik ortaklığının derinleştirilmesini sağlayan temel unsurlardandır. Bu alandaki etkileşim ülkelerimizi güçlendirip ordularımızın savunma kabiliyetini artırıyor.”açıklamasında bulundu.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Türkiye’ye yapacağı çalışma ziyareti öncesinde de Demirören Haber Ajansı’na (DHA) özel açıklamalarda bulundu. Başbakanın açıklamasında öne çıkan hususlardan biri savunma sanayii iş birliğiydi. Ukrayna Başbakanı Şmigal, iki ülke arasında savunma sanayiinde iş birliğinin son yıllarda yeni bir seviyeye çıktığını belirterek, bu alanın stratejik iş birliğinin temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Ukrayna ve Türkiye’nin savunma sanayii komplekslerinin birbirlerini tamamlayıcı özellikte olduklarına dikkati çeken Şmigal, gemi yapımı, insansız sistemler ve motor üretimi başta olmak üzere çeşitli büyük çaplı ortak projelerin tamamlanma aşamasında olduğunu aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geldiği son nokta ile ilgili Ekim 2020’de açıklamada bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy 16 Ekim 2020 tarihinde resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Volodimir Zelenski ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmede Türkiye ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkileri ele alınmış birtakım önemli ikili anlaşmalar imzalanmıştı. İmzalanan bahse konu anlaşmalar içerisinde savunma ve güvenlik konulu anlaşmalar da mevcut.  Zelenskiy tarafından yapılan açıklamada geçen “Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişki, benzeri görülmemiş bir seviyede.” ifadesi ikili ilişkilerin derinlik kazanarak geliştiğine dair izlenim alındı. Ayrıca Zelenskiy tarafından yine “Türkiye ile korvetler, motorlar, silahlı insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri üreteceğiz.” ifadeleriyle savunma sanayii iş birliklerinin de önemli ölçüde geliştiği vurgusu yapıldı.