Ajansın bir diplomat ve tüccarlara dayandırdığı haberine göre, çevre ülkelerden alınan gümrük belgeleri ve ürünlerdeki "Made In Turkey" etiketinin kaldırılmasıyla Türk malları Suudi Arabistan'a sokuluyor.

Resmi ticaret verileri incelendiğinde, yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının yıllık yüzde 93 düşüşle 38 milyon dolara düştüğü görülüyor.

"BİR KARABORSA DOĞUYOR"

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre, elektronik, hazır giyim, mücevherat ve otomotiv ürünleri ihracatı bir önceki yıla göre% 90'ın üzerinde düşüş gösterdi.

Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri ithal eden ve isminin gizli kalmasını isteyen biri, "Tüccarların Türk mallarını başka limanlara götürüp harç ödemesi sırasında Çin ve Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecekleri şekilde sahte belgeler hazırladığı bir karaborsa doğuyor" ifadelerini kullandı.

Ajansın aktardığına göre ticaret verileri aynı zamanda Umman ve Lübnan'a gelen Türk giyim, tekstil, kimyasallar ve mücevheratta yüzde 200 ila yüzde 400 arasında, alışılmadık sıçramalara işaret ediyor.

Reuters'e konuşan başka bir ticaret şirketi yetkilisi, "Ana müşteri olarak Suudi Arabistan'a güvenen bazı şirketler, satış yapabilmek için üretim hatlarını yeniden yönlendirdiler" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud, geçen yıl kasım ayında G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı gayri resmi boykot uygulandığına dair iddialara karşılık olarak Reuters'a açıklama yapmıştı.

Prens Faysal, "Gayriresmi bir boykot uygulandığına dair çok fazla konuşma var. Böyle bir şey var mı yok mu bilmiyorum. 'Boykot' olduğunu destekleyen herhangi bir veri görmedim, bu yüzden gerçekten bilmiyorum" cevabını vermişti.

Reuters'e konuşan üç tüccar, büyük Türk şirketlerinin geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan'da net bir atılım olmaksızın krallıkla ticareti yeniden başlatmak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

İsminin açıklanmamasını talep eden bir diplomat, Suudi tüccarların geçen yıl mallar gümrükte yığılırken milyarlarca riyal kaybettiğini söyledi. Haberde ayrıca bazı Suudi iş adamlarının daha iyi alternatifleri bulunmayan Türk mallarını almak için yetkililere serzenişte bulunduğu da ifade edildi.

PEKİ GEÇTİĞİMİZ AYLARDA NE OLMUŞTU?

Türk ürünlerine ambargo uygulayan Suudi Arabistan şimdi de Türkiye'den ev alan Suudi vatandaşlarını izlemeye almış yönetim Arap yatırımcılara ‘evleri satın' baskısı yapmıştı.

Ülkenin İç İstihbarat Birimi'nin (Mabahith) para çıkışlarını yakın takibe almaya başladığı, Türkiye'ye 100 bin doların üzerinde para gönderen çok sayıda Suudi vatandaşına da para cezası kesildiği öğrenilmişti. Suudi Arabistan Genel İstihbarat Müdürlüğü'nün de Türkiye ile yakın ilişkisi bulunan işadamlarını bu ticaretten vazgeçmeleri yönünde ağır baskı altına aldığı belirtilmişti.

'EVLERİNİZİ SATIN' BASKISI YAPILMIŞTI

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın talimatı ile Türkiye'den ev alan Suudi vatandaşlarının evlerini satmalarının istenmesi Türk gayrimenkul piyasasında da şaşkınlık yaratmıştı.

8 STK AÇIKLAMA YAPTI

Ülkedeki başka prensler de Türkiye'ye karşı açıkça boykot çağrıları yapmaya başladı. Suudi Arabistan'ın kurucusu olan ilk Kral İbn Saud'un torunu olan prens Abdulrahman Bin Musa'ad Al Saud, geçtiğimiz günlerde, sosyal medya hesabından "Herkesi Türk ürünlerini boykot etmeye çağırıyorum" açıklaması yaptı. Aralarında TOBB, TÜSİAD ve TİM'in de bulunduğu 8 STK geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ın tavrına tepki göstermişti.

Öte yandan Ortadoğu'nun 3 büyük market zincirinden biri olan Suudi Arabistan merkezli Abdullah Al-Othaim Markets, siyasi gerekçelerle Türk malı ürünleri almayacağını açıklamıştı.

Suudi Arabistan ve Mısır'da şubelerde de yapılan boykot çağrısına yönelik açıklamada yerel tedarikçilerden Türk mallarının ticaretini durdurmaları ifade edilmişti.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Al-Othaim, Made inTurkey damgalı ürünlerin markaya ait tüm şubelerden çekildiği, depolardaki ürünlerden de kurtulunması gerektiğini belirtmişti.

Hamas’tan ABD’ye İsrail suçlaması! Hamas’tan ABD’ye İsrail suçlaması!

Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Bader Al-Othaim ise “Allah'tan, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdülaziz El Suud ve güvenilir Veliaht Prensi liderliğinde sevgili ülkemizi her nefret ve kıskançlıktan korumasını ve ülkemiz için güvenliği sürdürmesini istiyoruz. Majesteleri Prens Muhammed bin Salman bin Abdulaziz Al Suud'u Allah Korusun” ifadelerini kullanmıştı.

En zengin 61'inci Arap işadamı

Sosyal medyadan yapılan açıklamada "Abdullah Al-Othaim Markets'in aldığı bu karar, şu anda yayılan boykot kampanyasıyla dayanışma için alınmıştır. Karar, şirketin ulusal görevlerine olan inancından kaynaklanıyor. Liderlerimiz, hükümetimiz ve güvenliğimiz, aşılamayacak kırmızı bir çizgidir” denilmişti.

Ortadoğu'nun en büyük perakende şirketlerinden olan Abdullah Al-Othaim Markets'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Al-Othaim, daha önce Suudi Arabistan'nın ortasında bulunan Al Qassim Eyaleti'ndeki Ticaret Odası'nın Başkanlığı'nın yaptı. Ortadoğu'daki en büyük 3'üncü market zinciri olan şirketin son açıkladığı 2018 yılı cirosu 2.5 milyar dolar civarında.