ABD'deki kritik seçimde kaos giderek büyüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanya yöneticisi Biden'a karşı geride oldukları Wisconsin eyaletindeki oyların yeniden sayılmasını talep etti.

Donald Trump ile Joe Biden'ın başa baş yarıştığı, ülkenin son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen başkanlık seçimi için gözler ABD'de. Trump'ın hile suçlamalarıyla büyüyen kaos Trump'ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien'in Wisconsin'deki oyların tekrar sayılmasını istemesiyle giderek büyüyor. Stepien, "Başkan, yeniden sayım talep edecek ve bunu hemen yapacağız" ifadelerini kullandı.

WİSCONSİN'DE BİDEN ÖNDE

Wisconsin'de TSİ 20.51 itibariyle oyların yüzde 97'si sayıldı. ABD Başkan Adayı Joe Biden yüzde 49,6, ABD Başkanı Donald Trump ise yüzde 48,9 oy aldı. Demokratların adayı Joe Biden'ın eyalette 21 bin oy farkla üstünlüğü bulunuyor. Ancak Wisconsin'de Joe Biden'ın kazandığına dair henüz net bir açıklama yapılmadı.

Seçici Kurul'a 10 delege gönderen Wisconsin'de postayla kullanılan oyların seçim günü olan 3 Kasım'a kadar ulaşmış olması gerekiyordu. Bu sebeple oy sayımının saatler içinde bitmesi bekleniyor.

WİSCONSİN'DE YANLIŞ BASILAN OY PUSULALARI TEMİZE ÇEKİLİYOR

Öte yandan, Wisconsin'in Outagamie bölgesinde yanlış basılan 13 bin 500 oy pusulasının akıbetine ilişkin de bir açıklama geldi. Bölge yetkilileri, bu pusulalarla kullanılan oyların 20 Ulusal Muhafızın yardımıyla temize çekildiğini duyurdu.

Wisconsin Yüksek Mahkemesi, geçen hafta bu oy pusulalarının geleceği hakkında bir karar vermekten çekinmişti.

TRUMP: HER YERDE BİDEN'IN OYUNU BULUYORLAR, BU ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ

ABD'de salıncak eyaletlerden Pensilvanya'da yarışı önde götüren Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump hile iddiasına atıfta bulunarak, "Pensilvanya, Wisconsin, Michigan'da her yerde Biden'ın oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü! Pensilvanya'da 500 bin oy avantajını yok etmeye çalışıyorlar. Aynı şekilde Michigan ve diğerlerinde" dedi.

BİDEN KRİTİK EYALETTE ÖNE GEÇTİ

Joe Biden kritik öneme sahip Michigan eyaletinde oy sayısını 0,3 oranında artırarak öne geçti. Nevada ve Wisconsin'de de önde olan Biden, eğer bu üç eyalette oyların çoğunluğunu kazanırsa kesin olmayan sonuçlara göre 270 delegeye ulaşarak seçimi kazanmış olacak.

Michigan'da son durum: %49.1 Donald Trump - %49.4 Joe Biden (Oyların %94'ü sayıldı)

Eyaleti Biden kazanırsa Michigan'ın 16 Seçmenler Kurulu delegesinin oyunu alacak ve Beyaz Saray'a giden yolda çok büyük bir avantaj elde edecek.

BİDEN'IN ÖNDE OLAN EYALETLER

NEVADA

Oyların yüzde 86'sının sayıldığı Nevada'da Joe Biden küçük bir farkla önde. Eyalet Seçici Kurul'a altı delege gönderiyor.

Posta yoluyla oy kullanmayı tercih eden Nevadalı seçmenler, oyunu en geç 3 Kasım'da göndermiş olmalı. Oy pusulasının da en geç 10 Kasım'da ulaşmış olması gerekiyor.

Eyalette sayıma ara verildi çünkü postayla gönderilen oylar bekleniyor. Perşembe günü sayıma yeniden başlanacak ancak kesin sonuçların gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

ARİZONA

Bu seçimin kritik eyaletlerinden biri de Arizona'ydı.

Oyların yüzde 86'sının sayıldığı eyalette Biden, rakibinden dört puan önde görünüyor. Arizona, Seçici Kurul'a 11 delege gönderiyor.

Eyalette postayla gönderilen oyların en geç 3 Kasım'a kadar yerine ulaşması şartı aranıyordu. Bu sebeple oy sayımının yerel saatle en geç çarşamba gecesi tamamlanması bekleniyor.

Genellikle Cumhuriyetçi Parti adaylarının kazandığı bu eyaleti Trump, 2016'da ancak yüzde dört oy farkla alabilmişti. Bu yıl için yapılan kamuoyu yoklamaları ise ibrenin Biden'ı işaret ettiğini gösteriyordu.

Arizona'da Latin Amerika kökenli nüfus ve şehirli orta-üst sınıf giderek büyüyor. Her iki seçmen grubu da ağırlıklı olarak Demokratları tercih ediyor. Burası ayrıca koronavirüs salgınının da en kötü etkilediği eyaletler arasında yer alıyor. Seçmenlerin önemli bir kısmı Trump'ın krizi kötü yönettiğini düşünüyor.

WİSCONSİN

Seçici Kurul'a 10 delege gönderen Wisconsin'de oyların yüzde 97'si sayıldı. Biden, bir puandan az farkla yarışı burada önde götürüyor.

Bu eyalette de postayla kullanılan oyların seçim günü olan 3 Kasım'a kadar ulaşmış olması gerekiyordu. Bu sebeple oy sayımının saatler içinde bitmesi bekleniyor.

Eğer bu üç eyalette Biden mevcut durumda olduğu gibi devam eder ve kazanırsa, 27 delege daha kazanmış oluyor. Böylece başkanlık için 16 delegeye ihtiyacı kalıyor.

Ancak henüz bu konudaki tahminler için erken.

MİCHİGAN

Seçim sonucu etkilemesi en olası eyalet; 16 delegeli Michigan.

Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı eyalette seçimi küçük bir farkla Biden önde götürüyor. Çarşamba sabahı Trump'ın iki puan önde olduğu eyalette fark gittikçe kapandı ve şu anda yüzde 1 farkla Biden önde.

Sayılmayan oylar sadece postayla kullanılanlar. Eyalette şu ana kadar postayla kullanılan oylarda büyük farkla Biden önde görülüyor.

Oy pusulalarının sayılması için en geç 3 Kasım'da ulaşmış olması şart koşulan eyalette, beklenen oy olmadığı için kesin sonuçların bu gece açıklanması bekleniyor.

2016'da Trump bu eyaleti sadece yüzde 0,3 farkla kazanmıştı. Geleneksel olarak Demokrat Parti'ye oy veren, işçi sınıfının güçlü olduğu bu eyalet, imalat sektörünü canlandıracak ticaret politikaları uygulama sözü veren Trump'ı seçerek 28 yıllık bir geleneği de bozmuş oldu.

Babası otomobil satıcısı olan Joe Biden, eyalette otomotiv sektörünün kalbi Detroit ile derin gönül bağına sahip. Biden, başkan yardımcılığı döneminde de bu eyaleti sık sık ziyaret etti.

Hatta eyaletin sevilen valisi Gretchen Whitmer da bir dönem Biden'ın başkan yardımcılığı için değerlendirilen isimler arasında yer alıyordu.

TRUMP'IN ÖNDE OLDUĞU EYALETLER

Sonuçların açıklandığı eyaletlere bakıldığında delegelerin 213'ünü kazanan Başkan Trump'ın, koltuğunu korumak için 57 delegeye daha ihtiyacı var.

ALASKA

Sandıkların en son kapandığı eyaletlerden olan Alaska'da henüz oyların küçük bir kısmı sayılsa da, on yıllardır Cumhuriyetçi adayları destekleyen eyalette Trump büyük bir farkla önde gözüküyor. Trump'ın bu eyaletten üç delegeyi almasına kesin gözüyle bakılıyor.

GEORGİA

1960 yılından bu yana iki seçim dışında yapılan tüm seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını destekleyen eyalet, Seçici Kurul'a 16 delege gönderiyor.

Demokrat Parti adayı Biden, ırkçılık karşıtı eylemlerin yapıldığı ve Trump'ın bu yöndeki politikalarına tepki gösteren bu eyaleti kazanma konusunda umutluydu.

Ancak oyların yüzde 92'sinin sayıldığı Georgia'da Başkan Trump, yarışı 3 puan farkla önde götürüyor. Postayla kullanılan ve en geç 3 Kasım'da ulaşan oyların kabul edildiği eyalette, büyük bir su borusu patlaması yaşandığı için sayımın birkaç güne sarkması ihtimali var.

Sayılmayan oyların tümü postayla kullanılan oylar. Her ne kadar bu oylar çoğunlukla Demokratları destekleyen bölgelerden geliyor olsa da, Biden'la Trump arasındaki üç puanlık fark sonucu değiştirecek oranda değişecek gibi görünmüyor.

KUZEY CAROLİNA

15 delegeye sahip eyalette oyların yüzde 95'i sayıldı. Seçim öncesi yapılan anketler Biden'ı önde gösterse de, şu ana kadar yapılan sayımlara göre Trump rakibinden 1,5 puan önde.

Bu eyalette oyların 3 Kasım'a kadar postalanmış olması, 12 Kasım'a kadar da yerine ulaşmış olması şartı aranıyordu. Yani kesin sonuçlar ancak gelecek hafta açıklanacak.

Kuzey Carolina, postayla oy kullanma işleminin başladığı ilk eyalet ve bugüne kadar postayla oy kullanma talebinde bulunanların sayısı da rekor düzeye ulaşmış durumda. Bu talepte bulunanların yarısından fazlası Demokrat Parti üyesi.

PENNSYLVANİA

Moskova'daki terör saldırısında şok eden detay Moskova'daki terör saldırısında şok eden detay

20 delegesi bulunan Pennsylvania'da oyların yüzde 80'i sayıldı.

En az oranda oy sayımı yapılan eyalet burası. Çünkü oyların 3 Kasım'a kadar postaya verilmesi ve 6 Kasım'a kadar ulaşmasına izin verilen eyalette ciddi oranda seçmen, posta yoluyla oy kullanmayı tercih etti. Bu oylar da ulaştıktan sonra kesin sonucun Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Şimdiye kadar bu eyalette postayla kullanılan oylardan büyük çoğunlukla Demokratlar çıktı.

Bu arada Pennsylvania Valisi Tom Wolf, eyaletteki sonuçların Çarşamba günü açıklanamayabileceğini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Demokrat Partili Vali, "Sayım normalden uzun sürse de önceliğimiz sayımın doğru yapılması" dedi ve "Hafife almamak lazım, bu seçimde demokrasimiz test ediliyor. Bu, ülkemizin üzerine kurulduğu idealler için bir stres test. Pennsylvania'da adil bir seçim olacak ve dışardan etki olmayacak." şeklinde konuştu.

Joe Biden bu eyalette Donald Trump'ın gerisinde. Fakat henüz sayılmamış oylarda Biden'a daha çok oy çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da aradaki farkı kapatmasını sağlayabilir.

Trump ekibi ise 2016'da yüzde 1'den daha az farkla kazandığı eyaleti kaybetmeyeceğini savunuyor.

Sayılan oyların yüzde 53,4'ünü alan Trump, bu eyalette rakibinden yaklaşık 10 puan önde ama oylar açıldıkça farkın azaldığı gözleniyor.

Postayla ulaşması beklenen oyların çoğu da, demokrat seçmen tabanı güçlü olan yerlerden geliyor. Ancak kalan yüzde 20'lik oyun sonucu değiştirip değiştirmeyeceğini söylemek için erken.

Sonucun belli olmadığı eyaletler içinde en fazla delege sayısına sahip Pennsylvania'nın kazanılması, iki aday için de kritik önemde.

Buradan gelecek sonucun gecikmesi başkanın ilan edilmesini de geciktireceği için, Trump ekim ayında buradaki postayla oy kullanma sistemine itiraz etmiş, ancak yerel mahkeme Trump'ın itirazını kabul etmemişti.

Burası geleneksel olarak Demokrat adaya oy veren bir eyalet. Ancak dört yıl önce özellikle eyaletin batısında yaşayanların oylarıyla burada Trump kazandı.

Pennsylvania'da doğan Biden da bu bağı kullanarak partisinin eski kalesini tekrar kazanmak için seçim kampanyasının son gününe kadar burada sık sık seçmenlerle bir araya gelmişti.