ABD'de tarihi gün... Eski Başkan Donald Trump hakkındaki azil davası ABD Senatosu'nda bugün başlıyor. "İsyana teşvik"le suçlanan Trump, ülke tarihinde ikinci kez azil süreciyle karşı karşıya kalan ilk başkan olarak tarihe geçmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump görevi bırakmasına iki hafta kala 6 Ocak'ta başkent Washington DC'de bir miting düzenlemiş ve ardından destekçileri Kongre binasını basmıştı. Dünyanın dehşetle izlediği olaylarda biri polis olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti.

Bu gelişmenin ardından Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için yargılanmasına yönelik tasarı lehinde oy kullandı.

İran Lideri Reisi'den misillemeye tek cümlelik yanıt İran Lideri Reisi'den misillemeye tek cümlelik yanıt

Bugün 45'inci ABD Başkanı Donald Trump'ın azledilmesine yönelik dava, yargılama makamına dönüşen Senato'da görülmeye başlıyor.

Donald Trump 3 Kasım 2019'da yapılan seçimleri rakibi Joe Biden'a kaybetmiş, 20 Ocak'ta ise görevi devretmişti.

AVUKATLARIN SAVUNMA STRATEJİSİ

Trump'ın avukatları 78 sayfadan oluşan savunma stratejisini sundu. Savunma avukatları Trump'ın halihazırda başkanlık makamında bulunmaması nedeniyle tüm bu süreci anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyor.

Avukatlar Trump'ın kimseye hukuk dışı eylemlerde bulunma yolunda talimat vermediğini belirtirken, şiddeti teşvik ettiği yolundaki iddiaları reddetti.

100 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçilerin 50, Demokratların 50 temsilcisi bulunuyor. Trump'ın azledilmesi için 3'te 2'lik çoğunluk gerekiyor. Bu nedenle de Senato'daki yargılamanın hızlıca sona ermesi ve Trump'ın lehinde bir karar çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Trump'ın yargılama süreci öncesi Başkent Washington DC'de güvenlik önlemleri artırıldı. Ulusal Muhafızlar 6 Ocak kuşatmasına hedef olan Kongre binasının içinde ve dışında devriye geziyor.