Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna'nın Herson Bölgesinde bulunan İvuşka Anaokulunun tadilatı ile okul bahçesine çocuk oyun alanı kurulmasını sağladı.

Elon Musk'tan İsrail ve İran'a dikkat çeken mesaj Elon Musk'tan İsrail ve İran'a dikkat çeken mesaj

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Kırım Tatar Türkü çocuklar dahil 134 öğrencinin eğitim gördüğü İvuşka Anaokulu binasının tadilatı ve okul bahçesine çocuk oyun alanı kurulumu TİKA'nın desteği ile gerçekleştirildi.
Açılış töreninde konuşan Geniçesk Birleşmiş Topluluk Başkanı Oleksandr Tulupov ve Anaokulu Müdürü Naile Dubskih, ülkenin geleceği çocuklara yönelik proje için Türkiye ve TİKA'ya teşekkür etti.
TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Cüneyt Esmer de okul öncesi eğitimin önemini vurgulayarak, bir arada eğitim gören Ukraynalı ve Kırım Tatar Türkü çocuklar için sıcak bir ortamın sağlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Proje kapsamında anaokulunda eğitim kalitesinin yükseltilmesi, öğrenciler ile eğitmenler için sağlık normlarına uygun ortam oluşturulması amaçlanıyor.

 Bosna Hersek'in nitelikli çalışan ihtiyacına yönelik eğitim desteği

TİKA tarafından Bosna Hersek'te sanayi ağırlıklı ekonominin güçlendirilmesi ve üretim modellerindeki değişikliklere uyum sağlanması amacıyla 3 boyutlu yazıcı temin edilerek eğitim verildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, 2019'da Bosna Hersek'in Gradacac şehrinde TİKA, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı (BUTGEM), Gradacac Belediyesi ve İş Adamları Derneği iş birliğinde Gradacac Mesleki Eğitim Merkezinin kurulduğu anımsatıldı.
9 bin çalışanın bulunduğu ve metal endüstrisinin ön plana çıktığı bölgede 1954'ten beri otomotiv endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda üretim yapıldığı aktarılan açıklamada, ürünlerin başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere birçok farklı ülkeye ihraç edildiği belirtildi.
Bilgi teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı sektörde görev yapan çalışanların beceri ve yetkinliklerinin artırılması yoluyla ülke ekonomisinin rekabet gücüne katkı sağlanması için Gradacac Mesleki Eğitim Merkezi'nde 3 boyutlu yazıcı kullanımı ve bakımına yönelik eğitim verildiği kaydedilen açıklamada, "6'sı kurulan merkezde eğitmenlik yapan mühendis olmak üzere sektörde çalışan toplam 9 kursiyere yönelik 50 saatlik sunulan eğitimlerin sürdürülebilmesi amacıyla ayrıca TİKA tarafından 2 adet 3 boyutlu yazıcı (sıvı reçineli ve plastik eritmeli) desteğinde bulunuldu." ifadesi kullanıldı.
Eğitim programı sonrası düzenlenen törende konuşan Gradacac Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Edin İbrahimovic, Bosna Hersek'in en ciddi ekonomik problemlerinin üretim ve işsizlik olduğunu belirterek birbirlerini doğrudan etkileyen bu iki konunun olumlu yönde ilerlemesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. İbrahimovic, merkezin kurulmasına ve sonrasında sürdürülen eğitim faaliyetlerine aktif olarak katkı sunan Türkiye'ye ve TİKA'ya teşekkür etti.
TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal da ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sunan Gradacac'ta kurulan Mesleki Eğitim Merkezi'nin kalifiye eleman eksikliğini giderme, sektörün ihtiyaç duyduğu yeni beceri ve bilgi ihtiyacını karşılama konusunda önemli bir role sahip olduğunu söyledi.
Yeni endüstriyel devrimle 3 boyutlu yazıcıların üretim iş modellerinde daha aktif olarak kullanıldığının ve maliyetlerin düşürülmesine büyük katkı sunduğunun altını çizen Ünal, sektörün ihtiyaç duyduğu yeni teknolojilerin aktarılması konusunda TİKA'nın imkanları ölçüsünde destek sunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

 Hırvatistan'daki depremzedelere desteğini sürdürüyor

TİKA, Hırvatistan'da Aralık 2020'de meydana gelen depremin etkilediği Sisak'taki Merhamet Derneği'ne de, her gün 250 engelli ve yaşlıya sıcak yemek ulaştırmada kullanılmak üzere özel donanımlı dağıtım aracı temin etti.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, yemek dağıtımı için özel olarak tasarlanan soğuk hava depolu aracın teslim törenine katılan Sisak Belediye Başkanı Kristina İkic, Merhamet Derneğinin faaliyetlerinin bölge halkı için hayati olduğunu belirterek özellikle depremden sonra derneğin faaliyetlerine devam edebilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
İkic, depremden hemen sonraki gün bölgeye gelen ve kendilerini o günden beri hiçbir zaman yalnız bırakmayan TİKA'ya ve Türk halkına da teşekkür etti.
Merhamet Derneği Başkanı Saban Kadric de derneğin kurulduğu günden beri en büyük ihtiyacının TİKA tarafından temin edilen bu araç olduğunu belirterek bu önemli destek için Türk halkına teşekkür etti.
TİKA Zagreb Koordinatörü Sedef Bulut da Türkiye'nin zor günlerden geçen Hırvat halkının yanında olmaya devam ettiğini belirterek birlikte bu günleri geride bırakıp daha iyi günlerde tekrar bir araya gelmeyi umduklarını söyledi.
Hırvatistan'da 29 Aralık 2020'de meydana gelen depremde 7 kişi hayatını kaybetmiş, 35 binden fazla bina zarar görmüş ve bunların 4 bine yakını tamamen kullanılamaz hale gelmişti. Deprem sonrası bölgeye ilk intikal eden yabancı misyon olan TİKA, bugüne kadar 500 gıda ve 810 hijyen paketi ile 500 battaniyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.