Magufuli'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle 6 Mart'tan bu yana Darüsselam'daki bir hastanede tedavi gördüğü söylense de, muhalefet Magufuli'nin koronavirüs nedeniyle öldüğünü düşünüyor. Ülkede, Magufuli için 14 günlük ulusal yas ilan edildi.

YEMİN TÖRENİNDE MASKE TAKILMAMASI DİKKAT ÇEKTİ

Tanzanya'da eski Devlet Başkanı John Magufuli'nin hayatını kaybetmesinin ardından yardımcısı Samia Suluhu Hassan, Devlet Başkanı olarak yemin etti.

Magufuli'nin 17 Mart'ta ölümü sonrasında anayasaya göre görevi devralan Hassan, ülke tarihindeki ilk kadın Devlet Başkanı oldu.

Yemin töreni sonrası açıklama yapan Hassan, "Millet olarak güçlüyüz ve liderimiz Magufuli'nin bıraktığı yerden yolumuza devam edeceğiz." dedi. Hassan, ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Eski Devlet Başkanı Magufuli için Darüsselam, Dodoma, Mwanza ve Geita Dört şehirlerinde tören düzenleneceğini aktaran Hassan, cenazenin 25 Mart'ta Chato'da toprağa verileceği bilgisini paylaştı.

Hassan, ülkedeki ilk kadın Başkan Yardımcısı olmuştu.

Yemin töreni sırasında, ülkenin hayatını kaybeden lideri Magufuli'nin salgını hafife almasına karşın, kalablıkta maske takılmıyor oluşu dikkat çekti. 

SALGINI HAFİFE ALARAK SONUNU HAZIRLAYAN DEVLET BAŞKANI, HALKINI DA TEHLİKEYE ATTI

Salgının başından itibaren koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını açıklamayan Tanzanya'da, salgının ilk günlerinden itibaren hafife virüsü hafife alan açıklamalar yapılmış, yöntemler izlenmişti.

Ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını yineleyen Magufuli, "Aşılar tehlikelidir. Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı, veremin aşısını, sıtmanın aşısını..." ifadesini kullanmıştı. İsmini vermediği bir ülkede rahim kanseri olmaması için küçük kız çocuklarının aşılandığını ve bu kişilerin sonrasında kısır kaldığını ileri süren Magufuli, "Sağlık Bakanlığı, her aşının ülkemiz için iyi olmadığını bilmek zorunda. Tanzanyalılar, aşı denemelerinde kullanılmama konusunda dikkatli olmak zorunda." demiş ve ardından Sağlık Bakanı yaptığı açıklama ile ülkelerinin güvende olduğunu, aşı almayacaklarını duyurmuştu.

TEST VERİLERİ PAYLAŞILMIYOR

İran basını İsrail saldırısını böyle yorumladı! İran basını İsrail saldırısını böyle yorumladı!

Tanzanya'da şubatta Devlet Başkanlığı Başsekreteri John Kijazi açıklanmayan bir nedenden, Zanzibar Başkan Yardımcısı Seif Sharif Hamad da Kovid-19'dan hayatını kaybetmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tanzanya hükümetine Kovid-19 verilerini yayımlama çağrısında bulunmuştu. Kovid-19 vakalarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmayan Tanzanya, virüsle mücadelede halka buhar tedavisi ve daha fazla sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye ediyor.