Suriye Anayasa Komitesinin muhalif üyesi hukukçu Tarık el-Kurdi, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde devam eden komite toplantılarının 5. turunda, anayasanın ilk faslındaki 10 temel ilkenin yazımını tamamlayıp sunduklarını bildirdi.

Yüz elli üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarında, ülkenin geleceğini belirleyecek yeni anayasanın yazımı için ilk somut adım, Suriyeli muhaliflerden geldi.

Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyeleri, 25 Ocak'ta yeniden bir araya geldi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in başkanlık ettiği 5. tur toplantıları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle basına kapalı gerçekleştiriliyor. Sadece BM kameraman ve foto muhabirlerinin görüntü almasına izin veriliyor.

- "Gündem maddeleri netti"

Suriyeli muhalifler, 5. turun ana gündem maddesi olan "Anayasa'nın temel ilkeleri" konusunda, Esed rejimini temsil eden heyetin beklemediği bir hamlede bulundu.

İsrail ve İran arasında tansiyon yükseliyor İsrail ve İran arasında tansiyon yükseliyor

Anayasa Komitesinin Humuslu hukukçu üyesi Tarık el-Kurdi, görüşmelerde gelinen sürece ilişkin AA muhabirine konuştu.

"Müzakere Yüksek Komitesi (MYK)" olarak bilinen Suriye Müzakere Komitesi Üyesi de olan Kurdi, 5. tur görüşmelerinin hedeflerinin ve gündem maddelerinin net olduğunu dile getirdi.