Ermeni parlamentosundaki iktidardaki "Moy Şag" partisi Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın olası görevden alınması meselesini gündeme getirdi.

Ermenistan basınının haberine  göre, iktidar partisinin bir üyesi olan Vahagn Ovakimyan, Facebook sayfasında, bunun sebebinin Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın Başbakan Nikol Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alınması talebini imzalamayı reddetmesi olduğunu yazdı.

Ovakimyan, Anayasa'nın 139. maddesine göre Cumhurbaşkanının protesto ile Başbakan'ın taslak kararını iade etme hakkına sahip olduğunu belirtmiş.

"İlk bakışta, Cumhurbaşkanı bu hakkını Genelkurmay Başkanının görevden alınma emrini iptal etmek için kullandı. Ancak durum böyle değil. Başkan, emir taslağını kendisine öneren hiç kimseye  geri veremez. Bu durumda Başbakan Bakan en hayalperest kişi bile bu süreçte anayasaya aykırı bir unsur göremez. Aslında Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin keyfi kullanımını görüyoruz. Cumhurbaşkanının yetkilerinin keyfi kullanımı, ulusal güvenliği tehdit edebilir ve ülkenin istikrarını bozabilir. "

Anayasanın 141. Maddesi, Cumhurbaşkanının görevden alınmasının başlatılması için açık gerekçeleri ispat ediyor. 

25 Şubat'ta, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı'nın Nikol Paşinya'nın istifasını talep etmesinin ardından, Başbakan, Genelkurmay Başkanının istifasına ilişkin bir kararname taslağını Cumhurbaşkanı'na sunmuş.

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bombalı saldırı paniği Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bombalı saldırı paniği

Paşinyan Genelkurmay'ın açıklamasını darbe girişimi olarak nitelendirdi. Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı, emir taslağını başbakana iade etti.

Haberhergun