“Özbekistan ziyareti şüphesiz verimli geçti. Sadır Caparov ile Şevket Mirziyoyev arasındaki görüşmelerin Kırgız-Özbek ilişkilerini yeniden başlattığı, tamamen yeni bir niteliksel düzeyde işbirliğinin temelini oluşturduğu söylenebilir.

Özbek medyası, hem ziyaretin kendisini hem de iki cumhurbaşkanının etkileşimini çok takdir etti ve onu bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Devlet ziyaretinin bir parçası olarak, katılımcıların ekonominin tüm öncelikli sektörlerinde karşılıklı yarar sağlayan iş birliği konularını tartıştıkları ve toplam 127,6 milyon dolarlık yatırım ve ticaret sözleşmeleri imzaladıkları bir iş forumu düzenlendi.

Endüstri alanında İki ülke arasındaki işbirliğini genişletmek ve derinleştirmek için 550,4 milyon ABD doları değerinde 60 projenin uygulanması için bir pratik önlemler planı ("Yol Haritası") oluşturuldu. Yakın gelecekte, yetkili sermayesi başlangıçta 50 milyon dolar olan Kırgız-Özbek Kalkınma Fonu oluşturulacak ve ardından 200 milyon dolara çıkarılacak.

Fon çerçevesinde, tarımsal sanayi kompleksi, giyim ve tekstil sanayi, imalat sanayi, madencilik ve metalurji sanayi, ulaştırma, konut inşaatı, ticaret, iş geliştirme, enerji kompleksi, turizm gibi alanlarda işbirliği yapılacaktır.

Kelimenin tam anlamıyla müzakerelerin her dakikası, uygulayıcılara talimatlar verildi, birçok konu doğrudan toplantılar sırasında devreye alındı.

Eğitim, sağlık, kültürel değişim, ticaret, ekonomik ve yatırım işbirliği, acil durum önleme alanında etkileşim, enerji güvenliğini sağlama gibi hemen hemen tüm alanları kapsayan toplam 22 belge ve bir Cumhurbaşkanlar Ortak Bildirisi imzalandı. Ve bunlar bir tür protokol imzalama değil, başlangıcı çoktan atılmış olan somut planlar.

Kırgız-Özbek devlet sınırının belirlenmesi ve sınırının çizilmesi konularında, her iki taraf da bu çalışmanın önümüzdeki üç ay içinde tamamlanması konusunda anlaştı. Devlet sınırının yasal tescilinin tamamlanması, sınır bölgelerinde istikrarı güçlendirecek ve ikili ilişkilerin gelişmesine yeni bir nabız kazandıracaktır.

Yakın gelecekte devlet sınırındaki yedi kontrol noktasının faaliyetlerine devam edileceği, Özbek tarafının kargo trafiği sorununu çözme ve gerekirse belgelerin taranması için uygun ekipmanı sağlama sözü verdiği biliniyor.

İran'dan bir tehdit daha: İsrail'in misilleme yapması durumunda... İran'dan bir tehdit daha: İsrail'in misilleme yapması durumunda...

Kırgız tarafı, Kırgızistan topraklarında bulunan Özbek bölgesi Soh'a ulaşım ve hava bağlantılarını açmaya hazır. Enklav sakinleri eyalet sınırını serbestçe geçebilirler. Buna karşılık Özbek tarafı, Kırgızistan'a o zamana kadar sınır bölgesi sakinleri arasında bir anlaşmazlık ve siyasi gerginliğin konusu olan Ungar-Too bölgesini vermeye hazır.

Devlet sınırlarının belirlenmesine ilişkin tartışmalı konuların geri kalanı, Özbek meslektaşlarıyla birden fazla kez görüşen özel bir komisyon tarafından karara bağlanacak. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan ile ciddi ve kapsamlı işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

Özbek tarafı, Savunma Bakanlığı aracılığıyla Kırgızistan'a ücretsiz bir helikopter vermeye ve bir helikopter daha restore etmeye hazır. Ayrıca, özellikle birleşik silah yönü, pilotlar ve işaretçilerde personel yetiştirme meselesi üzerinde çalışılıyor. Ayrıca, silahlı kuvvetler alanında pilotlar ve işaretçilerde personel yetiştirme meselesi üzerinde çalışılıyor.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na 20 ambulans teslim edildi, sağlık hizmetleri, aşı, ilaç ve diğer tıbbi ve farmasötik ürünlerin üretimi ve temini alanında etkileşim ve işbirliğinin genişletilmesi konusu üzerinde çalışılıyor.

Eğitim ve bilim alanındaki güncel konularda ikili görüşmeler yapıldı. Şevket Mirziyoyev, vatandaşlarımızın Özbekistan'daki üniversitelerde öğrenim görmeleri için 100 kişilik burs tahsis edildiğini açıkladı.

Aşağıdaki konularda ön anlaşmaya varıldı:

- yüksek öğretim kurumlarının öğretim kadrosunu akademik hareketlilik çerçevesinde her iki ülkenin üniversitelerinde ders vermeye teşvik etmek;

- her iki ülkenin üniversitelerinde okuyan Kırgızistan ve Özbekistan vatandaşlarının sayısında artış;

- eğitimin dijitalleşmesi konusunda deneyim alışverişi;

Enerji ve Sanayi Bakanlığı tarafında, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki "Kambarata HES-1 İnşaatı" yatırım projesinin ortak hazırlanması ve karşılıklı elektrik temini protokolüne ilişkin bir anlaşma imzalandı.

20 yıldır "yerden" hareket etmeyen "Çin-Özbek-Kırgız demiryolu" inşası için projenin uygulanmasının önemi not edildi.

İki ülkenin cumhurbaşkanları ayrıca kültür, spor, turizm gibi alanlarda işbirliğini genişletmeye ve sanat ve tiyatro grupları arasındaki dostane alışverişi güçlendirmeye devam edecekleri konusunda anlaştılar. Karşılıklı Kültür Günleri düzenlenmesinin yeniden başlaması için anlaşmaya varıldı.

Galina Bayterek, Sadır Caparov'un Şevket Mirziyoyev'i Kırgızistan'a iade ziyareti için davet etti” dedi.