Gizemli virüs 21 can aldı! Gizemli virüs 21 can aldı!

Azerbaycan, İran’dan gelen malların Rusya’ya geçişini ciddi şekilde sınırladı ve bu da İranlı girişimcilere önemli kayıplar getirdi. Bu bilgi uluslararası uzman Ali Ziai’nin görüşüne dayanarak Mehr News haber sitesinde paylaşıldı.
Rusya, tarım ürünleri alanında İran’ın en önemli ticaret ortaklarından biridir. Meyveler, sebzeler ve baharatlar bu alan içindeki ihracatın büyük bir kısmını oluşturuyor. İranlı iş adamları özellikle kış döneminde ticarete önem vermektedir. Zira bu dönemde ürünlerin satışından elde edilen gelirler katlanmaktadır.
İran’dan Rusya’ya Hazar Denizi’nin doğu kıyısından yapılan teslimatlar, malların üç ülkenin – Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan – topraklarından geçişini öngörmektedir. Her ülkenin ithalat ve ticaret vergileri üzerinde kendi kısıtlamaları söz konusudur. Dolayısıyla en önemli ticaret yolu, şartları üç ülke arasında karşılıklı anlaşmalarla belirlenen İran-Azerbaycan-Rusya transit güzergahıdır.
Ana transit koridor, günde 300 tır geçirebilme kapasitesine sahip olan Azerbaycan’ın Astara kargo terminalinden geçmektedir. Bununla birlikte yakın zamana kadar, Azerbaycan’ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ortalama geçiş sayısı 200 ila 260 arabaydı.
Ancak, Bakü ile Erivan arasında Dağlık Karabağ konusunda bir anlaşmanın imzalanmasının ardından durum dramatik bir şekilde değişti. Azerbaycan, transit kargoda uyuşturucu tespiti bahanesiyle İran mallarının ithalatı üzerinde sıkı bir denetim getirmiştir. Yeni şartlara göre, müfettişler malları titiz bir şekilde kontrol ediyor, bazen mühürleri kırıyor ve malların ambalajının bütünlüğünü ihlal ediyor. Uzun süre gecikmeleriyle birlikte bu durum, ürünün bozulmasına neden olmaktadır. Uygulamada, terminalden geçiş sayısı günde birkaç düzine araca düştü. Bununla birlikte kamyon kuyruğu genellikle birkaç kilometreye ulaşır.
Daha önce bu tür kısıtlamalar Azerbaycan tarafından İran’a uygulanmamıştı.
Ali Ziai’ye göre bu olayların nedeni, Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının şiddetlenmesi ve bunun sonucunda 10 Kasım 2020’de Dağlık Karabağ konusunda bir barış anlaşması imzalanmasıydı. Sonuç olarak Azerbaycan, Ermenistan üzerinden daha önce İran topraklarından geçen yol olan Nahcivan’a bir kara koridoru oluşturmayı başardı.
Erivan ile çatışmada Bakü, 90’ların başındaki bağımsızlıktan bu yana Azerbaycan’ın müttefiki haline gelen Ankara’nın doğrudan diplomatik ve askeri desteğini aldı. Ayrıca Türkiye ve Azerbaycan, Rusya’ya tarım ürünleri ihracatında İran’ın rakibi. Tahran, daha önce müzakereler sırasında Bakü üzerinde bir baskı mekanizmalarına sahip olduysa, şimdi Azerbaycan’ının Nahcivan’a doğrudan erişimi sağlamasıyla bu fırsatı kaybetti.
Bu nedenle analist, uygulanan kısıtlamaların Türkiye ve Azerbaycan’ın ucuz ve kaliteli ürün tedarikçisi olan İran’ı Rusya tarım pazarından çıkarma girişiminden başka bir şey olmadığına inanıyor. Bakü ve Ankara’nın böyle ortak bir hamlesi, İran’ın Rusya ile ticaretini tehlikeye atıyor.
Buna ek olarak, Türkiye’nin artık Hazar Denizi’ne doğrudan kara yolu var ve doğu kıyısındaki ülkelerle işbirliği konusunda anlaşarak, İran için ciddi bir rakip haline gelebilir.
Olayların bu gelişimi, İran’ın ona önemli mali ve siyasi faydaları sağlayan Çin’den Avrupa’ya mal geçişine katılımını tehdit etmektedir.