Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile 10 Nisan’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığını ve Kırım Platformu girişimine destek verdiğini vurgulayarak, “Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın uluslararası toplumunu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik.” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın söz konusu ifadesi, Rus siyasetçileri ve Kırım’daki işbirlikçileri rahatsız etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen cumartesi günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile düzenlediği ortak basın toplantısında; Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve Kırım Tatarlarına verdiği destek, Kırım’daki Rus işbirlikçileri ve Rus siyasetçileri rahatsız etti. Türkiye Cumhurbaşkanının Kırım ile Kırım Tatarlarına dair yaptığı açıklamalarını yorumlayan Rusya Devlet Duması Milletvekili Mihail Şeremet, Erdoğan’a karşı tehditkâr ifadeler kullandı. 

RUS MİLLETVEKİLİ MİHAİL ŞEREMET, TÜRKİYE’YE KARŞI TEHDİT YAĞDIRDI!

Şeremet, “Erdoğan’ın saldırgan açıklamaları göz önünde bulundurarak vatandaşlarımıza Türkiye’ye seyahat etmekten kaçınma çağrısında bulunmayı düşünmeliyiz çünkü bence hiç kimse orada güvenliklerini garanti edemeyecek.” dedi.

Küstah açıklamaları bununla da sınırlı kalmayan Rus milletvekili, Erdoğan’a “Rusya toprakları” konusunda açıklama yapmak yerine ülkesinin içindeki duruma dikkat etmesi gerektiğini ileri sürdü. Dostça olmayan adımların cevapsız kalmayacağını vurgulayan Şeremet, “Tarihi okuyun. Rusya kimsenin dişine göre değil.” tehdidini savurdu.

İŞBİRLİKÇİ TSEKOV: TÜRKİYE SPEKÜLASYON YAPIYOR

Rusya Federasyon Konseyi’ndeki sözde Kırım Temsilcisi Sergey Tsekov ise, Erdoğan’ın tutumunu “inatçı ve gerçek dışı” olarak nitelendirerek, “Bir sözün birden çok kez tekrarlanması Kırım’ı Ukrayna’ya geri döndürmez… Sözde Kırım Platformu’nda binlerce kez ‘helva’ kelimesini söyleyebilirsiniz ama ağzınız tatlanmaz ve Kırım’ın şimdiki statüsü değişmez” dedi.

Ankara’nın işgal edilen Kırım’daki etnik kültürler arası ilişkiler konusunda spekülasyonlarda bulunduğunu ileri süren işbirlikçi Tsekov, yarımadada etnik azınlıklarının haklarının ihlal edilmediğini hatta söz konusu haklarının genişletildiğini iddia etti. 

İŞBİRLİKÇİ BALBEK’TEN ALAYCI AÇIKLAMA

Kral III. Charles'tan gelinine jest Kral III. Charles'tan gelinine jest

Zelenskıy ile Erdoğan arasındaki yaş farkına vurgu yapan Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması sözde milletvekili, Kırımlı işbirlikçi Ruslan Balbek, “Belki Türkiye Cumhurbaşkanı siyasi gence, cesaret verici bir şey söylemek istedi.” dedi.

“KENDİ TOPRAĞI OLARAK GÖRÜYOR”

Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Svetlana Jurkova, Türkiye’nin Kırım’ı kendi toprağı olarak gördüğünü iddia etti. Jurkova, “Onlar zaten en baştan beri Kırım’ı Ukrayna toprağı değil kendi toprağı olarak görüyor.” ifadeleri kullandı.