Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin Akmescit’in (Simferopol) Kültür ve Tatil Parkı’nda diktiği Rus çariçe II. Katerina anıtının çatlamaya başladığı bildirildi.

Rus işgalci yönetimi, halkın tepkilerine rağmen 2016 yılında, propaganda amacıyla Akmescit’te diktirdiği Çariçe II. Katerina anıtı bozulmaya başladı. Yerel medyada çıkan haberlere göre, anıtın üstünde çatlaklar görülmeye başladı. 

46 MİLYON RUBLE HARCANDI

Açılışı Ağustos 2016 yılında yapılan 10 metrelik anıt için 46 milyon ruble toplandı. Anıtta Çariçe II. Katerina’nın heykeli ve Knez Vasiliy Dolgorukiy-Krımskiy ile Knez Grigoriy Potemkin-Tavriçeskiy, Rus maşeral Aleksandr Suvorov ve diplomat Yakov Bulgakov’un büstleri yer alıyor.

Akmescit’in sözce valiliği konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sorunu biliyoruz, çözüm yolları arıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

TEPKİLERE RAĞMEN DİKİLEN II. KATERİNA ANITI

Çariçe 2. Katerina veya Büyük Katerina (2 Mayıs 1729-17 Kasım 1796), 1783’te Kırım’ı Rusya İmparatorluğu’na ilhak eden, 34 yıl boyunca Rusya’yı yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusya’sına damgasını vurmuş bir Çariçedir. II. Katerina ‘Tatarsız Kırım’ sloganıyla ilhak ettiği Kırım’da hiç Kırım Tatar bırakmamak suretiyle 1 buçuk milyon Kırım Tatar bugünkü Türkiye ve Romanya’ya göç etmiş bir kısmı Sibirya’ya sürgün edilmiş bir kısmı da katledilmiştir.

Kırım Tatarlarının hafızasında ve kültüründe, Kırım Hanlığı’nı işgal eden, asırlık Rus boyunduruğunun başlamasına neden olmasıyla kazınmış olup, Ruslar tarafından ise “Kırım’ı, Rusya’ya kazandırması(!)” nedeniyle Rusya tarihinin abideleşmiş şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

1921 yılında Kırım’da bulunan II. Katerina anıtı yıkılmıştı. 

İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı

Akmescit’te II. Katerina’nın heykelinin dikilmesi planlanan yere 2006 yılında temel taşı konulmuştu. Kırım Tatarları, Akmescit’te II. Katerina heykelinin dikilmesine karşı çıkmış, o dönemde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlığını yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’da böyle bir anıtın olmasının Kırım Tatar halkı için onur kırıcı olduğunu kaydetmişti. 2007 yılında da Kırım Tatarları, Akmescit’te II. Katerina’nın heykeli dikilmesine karşı protesto eylemleri düzenlemişti.

Ancak Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra işgalci yönetim anıtı tekrar dikmeye karar verdi. Bahse konu olan heykel için Rusya çapında para toplama kampanyası başlatılmıştı. Heykelciler için ihale 31 Ağustos ile 30 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenmiş, ihaleye beş heykelci katılmıştı. Rus işgalci yönetimi, 7 ton ağırlığındaki bronz anıtın, işgal edilen Kırım’a Moskova’dan getirildiğini savundu. Anıtın dikilmesi için 46 milyon ruble (707 bin dolar) harcandığı iddia edildi.Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimince, Akmescit’in Kültür ve Tatil Parkı’nda Rus çariçe II. Katerina’nın anıtının dikilmesini “Kırım Tatarlarının yüzüne tükürmek” olarak nitelendirilmişti.