Duyuru, 2011'de başlayan istikrarsız demokrasiye geçişi durduran seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'nin 1 Şubat'ta ele geçirilmesi ve tutuklanmasına karşı ülke çapındaki gösterilerin 8'inci gününde yapıldı.

Ordudan yapılan açıklamada, adı geçen 7 kişiden herhangi birinin görüldüğü yerde polise haber verilmesi gerektiği ve onları barındıran kişilerin cezalandırılacağı belirtildi.

Tutuklama talimatının, daha önceki darbeciler tarafından sıklıkla kullanılan ve "sükûneti tehdit eden" kişilerin 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören yasanın 505 (b) bölümü kapsamında verildiği açıklandı.

Avustralya'da AVM'ye bıçaklı saldırı! Avustralya'da AVM'ye bıçaklı saldırı!

1988-2012 yılları arasında sık sık hapse atılan 58 yaşındaki Min Ko Naing, protestoları ve sivil itaatsizlik hareketini teşvik eden en önemli isimlerden biri oldu ve neredeyse her gün cesaret verici mesajlar göndermeye devam etmesiyle tanındı.

Cuma günü ise Naing, gece baskınıyla tutuklamalara karşı uyarıda bulunmuş ve insanları buna karşı örgütlenmeye çağırmıştı.

Naing bir video mesajında ​​"Yaşlılar ve gençler işbirliği yapmalı ve iletişim halinde olunmalıdır" demişti.

Kendilerine karşı tutuklama emri bulunan diğerleri arasında 1988 öğrenci ayaklanmasının öncülerinden "Jimmy" lakaplı Kyaw Min Yu, şarkıcı "Lin Lin" Htwe Lin Ko, siyasi analist Myo Yan Naung Thein, NLD destekli televizyon Maung Maung Aye ve sunucu yazar Insein Aung Soe de bulunuyor.

Söz konusu isimlerden birkaçı Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Ligi (NLD) ile siyasi faaliyette bulunmuştu.