21 ve 22 Kasım tarihlerinde sanal G20 zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan, tartışmalı bölge Keşmir'i yeni bastığı banknotlarında iki ülke haritasından çıkarıp, bağımsız bir ülke gibi göstermesi Hindistan ve Pakistan'ı kızdırdı.

İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı

Prens Selman yönetimindeki Suudi Arabistan'ın, G20 zirvesinin başkanlığını anmak için çıkardığı yeni 20 Riyal banknotunda, Keşmir bağımsız bir ülke olarak görünüyor. Keşmir'in Hindistan işgali altındaki bölümü Cammu Keşmir, Pakistan kontrolü altındaki bölümü de Azad Keşmir olarak anılıyor.

Suudi Arabistan'ın Keşmir'i bağımsız bir ülke olarak göstermesine ilk tepki Yeni Delhi yönetiminden geldi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anurag Srivastava, ülkesinin Keşmir konusunda Suudi Arabistan'a ciddi endişesini ilettiğini söyledi ve Suudi yönetiminin bu konuda acil düzeltici adımlar atmasını istedi.

Ekran Resmi 2020-11-05 00.13.46

Suudi banknotunda ayrıca Pakistan kontrolü altındaki bölümü de Azad Keşmir'de Pakistan'dan ayrı bağımsız bir ülke olarak gösterilmesi, İslamabad yönetiminin de tepkisine yol açtı.

Riyad yönetiminin tartışmalı hamlesi, iki müttefikiyle ilişkilerinin son zamanlarda önemli ölçüde değiştiği bir zamanda geldi. Veliaht Prens Selman bin Muhammed liderliğindeki Suudi yönetimi, Pakistan'a karşı soğuk davranırken, Başbakan Narendra Modi yönetimindeki Hindistan hükümeti ile daha yakın bağlar kurdu.

Riyad ve İslamabad yönetimleri, on yıllardır finans, ticaret ve orduda güçlü bir işbirliği ve ikili ilişkilere sahipti; ancak bu ilişkiler geçen yıl büyük ölçüde bozuldu. Örneğin Suudi Arabistan, Pakistan'ın Hindistan'ın Keşmir'in büyük bir bölümünü işgali üzerine İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) özel bir toplantı yapma talebini reddetti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Shah Mahmood Qureshi, geçen Ağustos ayında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan toplantıyı yapmayı reddetmeye devam ederse, "Bugün, İİT'ye Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını yapmasını söylüyorum. Bunu yapamazlarsa, o zaman Başbakandan [İmran Han] 'dan şunu sormak zorunda kalacağım. Keşmir konusunda yanımızda olmaya hazır İslam ülkelerini [İran, Türkiye ve Malezya] bir toplantıya çağırmasını istemeye mecbur kalacağım” demişti.

Pakistanlı Bakan'ın bu açıklamasına ise Riyad yönetiminden sert karşılık gelmiş, Pakistan'la büyük bir borç ve petrol anlaşmasını sona erdirmişti. Ayrıca Veliaht Prens Muhammed bin Selman, iki ülke arasındaki bozulan ilişkiyi düzeltmek için ülkesini ziyaret eden Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nadeem Raza ile görüşmeyi reddetmişti.