Paşinyan: Anlaşma binlerce askerin kuşatılmasını önledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’daki savaşın sona erdirilmesi konusunda yapılan anlaşmanın farklı şekilde elde kalması imkansız olanın korunmasını mümkün kıldığını belirtti.

Facebook hesabından bir video mesajı yayınlayan Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki savaşın sona erdirilmesi konusunda yapılan anlaşmanın farklı şekilde elde kalması imkansız olanın korunmasını mümkün kıldığını belirterek, “Anlaşma olmasaydı tam bir çöküş yaşanırdı” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, “Bu belgeyle askeri ve diğer tahminlere göre elimizde tutamayacağımız bir şey verilmiş oldu. Stepanakert'in (Hankendi) savunmasız kaldığı bir durumda, çatışmaların devam etmesi ile büyük bir olasılıkla Stepanakert, Martuni (Hocavend), Askeran kaybedilirdi, ardından savunma alanları ve binlerce asker kuşatılmış olurdu. Sonuçta tam bir çöküş yaşanırdı. İmza kararı tüm bu değerlendirmeler göz önünde bulundurularak alındı” diye konuştu.

Paşinyan, Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı'nın kaynaklarla ilgili sorun yaşandığını rapor ettiğini, ardından bu görüşün resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ yönetimi tarafından da desteklendiğini ifade etti.

O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı

Dağlık Karabağ'da savaşı sona erdiren anlaşma geçen pazartesi günü Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri tarafından imzalanmıştı. Nikol Paşinyan, anlaşmayı ülkenin askeri yönetiminin ısrarıyla imzaladığını açıklamıştı.

Daha sonra başkent Erivan'da protestolar başlamış, iktidarı ele geçirme çağrıları ve parlamento başkanının darp edilmesi nedeniyle 6 kişi gözaltına alınmıştı. Ermenistan'daki muhalifler barış anlaşmasının koşullarını değiştirmek istiyor.