Özbekistan ve Kazakistan, iki komşunun sınırı boyunca Orta Asya'daki türünün en büyüğü olan dev bir ticaret ve ekonomik işbirliği merkezinin temellerini attı.

   Özbek hükümetinin basın servisi, iki ülkenin başbakanlarıyla 10 Nisan'da Gishtkoprik-Zhibek Zholy sınır kapısında bir temel atma töreni düzenlendiğini söyledi. Özbek hükümeti, 'Orta Asya bölgesindeki bu eşsiz proje iki ülke için karlı olacak ve bir bütün olarak bölgedeki ticaret ve ekonomik bağların gelişmesine katkıda bulunacak' dedi.

ABD'de büyük felaket: Gemi köprüye çarptı ABD'de büyük felaket: Gemi köprüye çarptı

   Kazak Başbakanı Asqar Mamin törene yaptığı açıklamada, Kazak ve Özbek yetkililerin bölgedeki en büyük iki ekonomi arasındaki ticareti üçe katlayarak 10 milyar dolara çıkarma hedefinin olduğunu söyledi. Kazak başbakanının basın servisi, yeni merkezin 400 hektarlık bir alanı kapsayacağını ve tam olarak faaliyete geçtikten sonra her gün 35.000 kişinin ve 5.000 kamyonun her iki taraftan sınırı geçmesine izin vereceğini söyledi.

   Özbek Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoev, 2016 yılında otokrat İslam Kerimov'un ölümünden sonra göreve gelmesinden bu yana Özbekistan'ın komşularıyla bağlarını geliştirmek için adımlar attı. Karimov'un Orta Asya'nın en kalabalık ülkesindeki 27 yıllık yönetimi sırasında, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile ilişkileri, geçiş yolları, sınır güvenliği, su kaynakları ve diğer konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle gerildi.