Pro-Trump milisleri

Gazete, Trump'ın milislerinin ve ABD Kongresi baskınında görünen fanatik destekçileri arasında olan New York City'den gelen protestoculardan Jay Perez'in, "Bu gösteri bizim açımızdan sadece bir uyarı atışıydı, biz halkız" dediğini aktardı.

Habere göre Perez şöyle devam ediyor: "Bu gösteri, derin devletin bu ülke veya dünya düzeninin kuklaları için ne istediğine bakılmaksızın, insanların uyanmaya başladığını ve Amerika'yı savunmaya hazır olduğunu gösteriyor. Bu, Üçüncü Dünya Savaşı'dır."

Kongre baskınına katılanlar arasında komplo teorilerine ve teorisyenlerine inanan grupların yanı sıra "Amerika'yı kurtarmak için son şansları" olduğunu tartışmak için ülkenin dört bir yanından gelen aşırı sağcılar da var.

Reuters'e göre ise protestocuların birçoğu, 20 Ocak 2021'de Joe Biden'ın ABD başkanı olarak göreve başlamasıyla aynı zamana denk gelmesi planlanan başka bir Trump yanlısı yürüyüş yapmak üzere aralarında sözleşti.

“Artık özgürce konuşmanın bir yolu yok, öyleyse Amerika nedir?”

Times'in haberine göre, Trump yanlısı olarak Tennessee'den gelip annesi Lisa Eisenhart ile gösteriye katılan Eric Monchel'in şu ifadesini aktarıyor: "Ayağa kalkmaya, birlikte durmaya ve gerekirse savaşmaya hazır olduğumuzu göstermek istedik, tıpkı 1776'da bu ülkeyi kuran büyükannelerimiz gibi…"

Monchel'in annesi ise oğlunun sözlerini desteklemek için şunları söyledi: "Sol güçler her şeyi kontrol ediyor. Medya, kurumlar ve hükümet. Kendimizi örgütlemeliyiz ve sesimizi duyurmalıyız, bu ülke devrimle kuruldu. Eğer bizden tüm meşru araçları alırlarsa ve kendimizi internette bile ifade edemeyiz. Artık özgürce konuşmanın bir yolu yok, öyleyse Amerika nedir? 57 yaşında bir kadın olarak zulüm altında yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim, ölümü ve kavgayı tercih ederim.”

Siyasi analistlere göre, Cumhuriyetçilerin MAGA [Trump'ın 2016 seçimlerindeki kampanya sloganı ve onu destekleyen bir hareketin kısa adı: Amerika'yı Yeniden Harika Yapın] hareketinin aktivistleri, Washington'daki Capitol Meydanı'nda ve 17 Ocak'ta eyaletlerdeki "hükümet başkentlerinde" silahlı bir mitingi destekleme hazırlığında olduğunu ifade ediyor.

İç savaş tartışması ve milis gruplar

Biden'ın 20 Ocak'ta planlanan yemin töreni sırasında Washington'a döneceği iddia edilen "Maga" hareketi üyelerinin internet ortamında coşkulu biçimde "milis yürüyüşü" planladıkları ileri sürülüyor.

Japonya'da savaş helikopterlerinin kazası Japonya'da savaş helikopterlerinin kazası

Bununla birlikte, bazı Trump destekçileri, "kardeşlerimizi ve ailemizi vuracağımız bir iç savaşın" patlak vermesinden korktuklarını ifade ederken, diğerleri ise daha şiddetli ayaklanmalar fikri konusunda hevesli görünüyor.

Biden'ın başkanlığına geri sayım sürerken polis, çoğu baskından bir gün sonra Washington'dan hızla kaçan Kongre saldırganlarını bulmak için çabalıyor.

Öte yandan Washington'da Trump'a sadık olanlar arasında "Brow Boys" gibi sağcı gruplar ve diğer yanda solcu ajitatörler arasında şiddet içeren çatışmaların tırmanma olasılığı tartışılıyor.

Haberde, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki aşırılık yanlısı milis grupları için belirli bir sayı belirlemenin, grupların çevrimiçi gizli iletişimleri göz önüne alındığında mümkün olmadığı, ancak New York Times'a göre, bunların dörtte biri gazi olan yaklaşık 300 grup ve 200.000 aktif milis olduğu tahmin ediliyor.

Amerikan dergisi The Atlantic tarafından yapılan araştırmaya göre en önemli gruplardan biri ise, eski üyeleri asker veya polis memurluğu geçmişleri olan yaklaşık 25,000 kişiden ciddi bir kısmının bilindiği ileri sürülüyor.