Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Fransız basınına verdiği röportajda, Kırım’ın Ukrayna’ya iadesinin ne zaman gerçekleşeceğine dair sorulara, “Benim için Kırım ve Donbas hiçbir yere gitmedi ve bunlar tam olarak bizim bölgelerimiz.” yanıtını verdi. Aynı zamanda geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretini ve iki ülke ilişkilerini de değerlendiren Zelenskıy, Ukrayna ve Türkiye arasındaki 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmini, ikiye katlamak istediklerini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sayfasındabugün yer alan bilgiye göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kıyiv’de 13 Nisan 2021 tarihinde Fransız yayını Le Figaro’ya röportaj verdi. Kendisine sorulan sorulara dikkat çekici cevaplar veren Zelenskıy, “Geçici olarak işgal edilmiş Kırım’ı Ukrayna’ya iade etmek ne kadar sürer?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bu en zor konulardan biridir. Ukrayna’da yaşamayan insanlar bazen Donbas ile her şeyin net olduğunu, geri döneceğini ve Kırım’ın asla geri dönmeyeceğini söylüyor. Diğer insanlar, hatta Ukrayna’da bile, Donbas ve Kırım’ı, belki de Rusya Federasyonu’nda Cumhurbaşkanı değiştikten sonra iade edileceğini söylüyor. Farklı bir paradigmada yaşıyorum. Benim için Kırım ve Donbas hiçbir yere gitmedi ve bunlar tam olarak bizim bölgelerimiz ve Ukrayna olmadan mutlu olmayacaklar.“

“İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLAR ÇERNOBİL’DEN DAHA KÖTÜ OLACAK”

Öte yandan, işgalin olduğu topraklarda gelişme yaşanmadığını belirten Zelenskıy, “Bunu işgalin olduğu topraklarda görüyoruz Abhazya, Transdinyester vb. Hong Kong’da herhangi bir bilimsel atılım, havalı işletmeler, gökdelenler görmedim. Orada hayat görmedim. Bu yüzden orada mutluluk görmüyorum. Ve insanlar mutsuz olduklarında, o bölgeyi terk ederler. Yani, ‘ölü’ bölge olacak. Çernobil’den daha kötü olacak. Çünkü turistler bile Çernobil’e geliyor. Ve maalesef bunlar sadece ‘ölü’ bölgeler olacak. Ya da sahadaki insanlar hepsinin Ukraynalı olduğunu anlamalı ve Ukrayna’da olmak istemeli. Tıpkı kontrol altındaki bölgedeki Ukraynalıların onlarla birlikte olmak istediği gibi. Çünkü biliyorum, orada birçok sivil tutsak olarak yaşıyor. Ama kendilerini Ukraynalı olarak görüyorlar.” diye konuştu.

“KIRIM’DA TURİZM YOK, İŞ YOK, SU YOK”

Bir zamanlar işgalci Rusya’nın Kırım’a gelmesi ile denizin incisi olacaklarını söyleyenlerin olduğunu ama durumun daha da kötüleştiğinin altını çizen Zelenskıy, “Kırım’da bir zamanlar Rusya’nın geleceğini ve ‘denizin incisi’ olacağını söyleyenler var. Ama hiçbir şey olmadı. Daha da kötüleşti, turizm yok, işletme yok, iş yok, fiyatlar yüksek, su yok. Dolayısıyla Ukrayna olmadan onlar için bir gelecek olmadığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

O ülkede telegram kullanımı askıya alındı O ülkede telegram kullanımı askıya alındı

“TÜRKİYE İLE PEK ÇOK ORTAK KONUMUZ VAR, TÜRKİYE İLE TİCARET HACMİNİ İKİYE KATLAMAK İSTİYORUZ”

Kısa bir süre önce Türkiye’ye gerçekleştirilen resmi ziyaret ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerin sorulması üzerine Zelenskıy, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye ile pek çok ortak konularının olduğunu belirterek, Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalanan 500 konut projesine değindi. Zelenskıy, “Mesela işgalden sonra ayrılmış ve evlerinden mahrum kalmış Kırım Tatarları ya da Kırımlılar konusu var. Şimdi onlara geçici olarak kalmaları için 500 konut inşa edeceğiz.” dedi. Ayrıca, iki ülke arasında 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu aktaran Zelenskıy, bu rakamı ikiye katlamak istediklerini vurguladı.

ZELENSKIY: KARADENİZ’DE ÇOK ŞEY TÜRKİYE’YE BAĞLI

Diğer taraftan Türkiye’nin Ukrayna’yı müstakbel NATO üyesi olarak desteklediğini belirten Zelenskıy, Karadeniz’de Türkiye ile iş birliğinin ülkesi için önemine dikkat çekerek, “Karadeniz bölgesinde iş birliği yapmak bizim için önemli. Güvenlik açısından birçok şey Türkiye’ye bağlı. Bu bölgedeki güvenlik durumu hakkında ortak bir görüşe sahip olmak istiyorum. İttifak’ın gelecekteki bir üyesi olarak Ukrayna’yı desteklediklerini biliyorum. Gördüğüm ve duyduğum şey, uluslararası platformlarda, en azından resmi olarak, Erdoğan bunu destekliyor. Ayrıca, Türkiye temsilcilerinin Ukrayna Bağımsızlık Günü’nün 30. yıl dönümünde bize gelmelerini ve bize destek olmalarını istiyorum ve öyle olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.