Kırgızistan'da bir enerji krizi yaşanıyor. Bunu önlemek için Özbekistan ve Kazakistan'dan elektrik ithal etmeyi planlıyor. Başkan Sâdır Japarov, "dışarıdan malzeme sağlanılamaz ise Kırgızistan bir şekilde kendi elektriğini kendisi sağlamak zorunda kalacaktır" ifadelerini kullandı. 

Norveç'ten İsrail'e "gıda yardımlarını engelleme" tepkisi Norveç'ten İsrail'e "gıda yardımlarını engelleme" tepkisi


  Şu an Kırgızistan'ın, Özbekistan ve Kazakistan ile  elektrik ithalatı için pazarlık aşamasında olduğu öğrenildi. 
   Kırgız basınının haberine göre, Kırgızistan'da uzun süredir bir enerji krizi yaşanıyor. Yetkililer, Narın Nehri üzerindeki Toktogul hidroelektrik santrali barajının oluşturduğu, Toktogul rezervuarında su azalmasının olduğundan bahsediyor.


    Hatırlatmak gerekir ki, hidroelektrik santrali Kırgızistan'a % 40-50 elektrik sağlıyor.
    22 Şubat'ta, Ulusal Enerji Holding başkanı Bakıt Sıdıkov, Bişkek termik santralinin yükünün arttığını belirtmişti. Bu da rezervuardaki düşük su hacmi nedeniyle elektrik eksikliğini telafi etmek için yapılıyor.


  Bakıt Sıdıkov’a göre rezervuardaki su hacmi şu anda 9,9 milyar metreküptür (maksimum 19,5 milyar)Bu 17 milyar seviyesini , yani "normal" seviye olarak kabul edilir. Fakat daha düşük herhangi bir değer, elektrik trafo merkezlerinin aşırı yüklenmesine ve elektrik kesintilerine yol açabilir.


   Toktogul rezervuarında 9,7 milyar metreküp su hacmi ile ülkenin sonbahar-kış döneminden çıkması gerekiyordu. Milli Enerji Holding Başkanı, “Su ve enerji rejimi zaten ihlal edildi, daha fazla su çıkıyor. 1 Nisan'da yaklaşık 8,5 milyar metreküpten çıkaracağız. Gerekli önlemler alınmazsa 2022'de risk var. 1 Nisan’da su hacmi 5,5 milyar metreküp olacak " ifadelerini kullandı.


   Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, "Toktogul rezervuarındaki durum şu anda olduğu gibi gelişirse felaketle dolu bir duruma gelecektir" diye vurguladı.
   Bu nedenle komşu ülkelerden elektrik ithalatı konusu gündeme geliyor. Kazakistan’ın ise, ülkeye 0,9-1 milyar kWh elektrik ihraç etmeye hazır olduğu açıklanmıştır. (Kasım ayında 500 milyon kWh elektrik temini için bir anlaşma imzalandı ve 600 milyon kWh daha planlanıyor). Özbekistan ile görüşmeler hâlâ sürüyor.


   Cumhurbaşkanı, “Dışarıdan tedarik sağlamazsak, ülkemize kendi elektriğimizi sağlamak zorunda kalacağız. Fakat büyüme mevsimi boyunca kimse yeterli suya sahip olmayacaktır. Sonuç olarak Toktogul rezervuarındaki su seviyesi düşecektir. Bu nedenle Kazakistan ve Özbekistan'dan enerji ithal etmeliyiz. Bu durum hepimiz için kabul edilebilir olacaktır.” diyerek konunun altını çizmiştir.

Haberhergun