Kırgızistan, ülkenin hükumet sisteminde önemli değişiklikler öngören anayasa değişikliğini kabul etti. Dün ülke çapında yapılan halkoylamasının son günüydü. Değişiklik teklifi, resmi olmayan sonuçlara göre, Kırgız halkının yüzde 79,1’u kabul edildi.

Kırgızistan, ülkedeki parlamenter hükumet sisteminin, devlet başkanlığı sistemine geçmesini öngören yeni anayasa taslağını oylamak ve yerel meclis üyelerini belirlemek için 11 Nisan 2021 tarihinde sandık başına gitti. Merkez Seçim ve Referandumlar Komisyonu, dün akşam ilk verileri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, yapılan referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 79,1’i yeni anayasaya “evet”, seçmenlerin yüzde 13’ü ise “hayır” dedi.

Kırgızistan’ın yeni lideri Cumhurbaşkanı Sadır Caparov

O ülkede telegram kullanımı askıya alındı O ülkede telegram kullanımı askıya alındı

KIRGIZİSTAN’DA YEREL SEÇİMLER DE YAPILDI

Anayasa referandumu ile 7 bölgede, 2 büyükşehirde, 26 şehirde toplam 448 yerel meclis üyelerin seçimi de yapıldı.

KABUL EDİLEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ ÖNGÖRÜYOR?

Kırgızistan, kamuoyunda “Devlet Başkanlık sistemi” olarak bilinen bir hükumet sistemine geçiyor. Kırgızistan’ın mevcut parlamenter sistem ve meclis ağırlıklı hükumet sistemi, yerini güçlü devlet başkanına bırakıyor.

Ülkede “Han Anayasası” olarak eleştirilen anayasa değişiklik teklifine göre, ülke adına tavsiye kararları alabilecek “Halk Kurultayı” adlı yeni bir organ kurulacak. Parlamenter sistemlerin belirgin özelliği olan Başbakanlık kaldırılacak. Bunun yerine Bakanlar Kurulu Başkanı ve Devlet Sekreteri makamı oluşturulacak.

Ülkede tek ve en yetkili kurum cumhurbaşkanlığı olacak. Cumhurbaşkanı, yasama, yürütme ve yargı alanında geniş yetkilerle donatılacak. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üye adaylarını ve yapısını belirleyecek, Meclisin onayıyla Bakanlar Kurulu başkan yardımcılarını ve üyelerini atayacak.

Cumhurbaşkanı, Meclis ile Halk Kurultayının teklifi üzerine ya da kendi inisiyatifini kullanarak Bakanlar Kurulu Başkanı ve üyelerinin görevine son verebilecek. Cumhurbaşkanı İdare Başkanı’nın istifası veya görevinden alınması durumunda Bakanlar Kurulu üyelerinin istifasına gerek kalmayacak. Öte yandan, Kırgızistan’daki yeni sistemde, bütçeyi de Bakanlar Kurulu Meclise sunacak.

Kırgızlar ülkenin yönetim şeklini belirlemek için sandık başında -