Kırgızistan'da Türk Dili Konuşan Ülkelerin Politika Destek Vakfı, "Azerbaycan topraklarında bir Ermeni devleti kurmak için büyük güçlerin oyunları" başlıklı Rusça bir kitap yayınladı.

Kitabın yazarları akademisyen Yagub Mahmudov ve doçent Güntekin Necefli'dir. Kitap, Ermeni tarihçiler ve destekçileri tarafından uydurulmuş Ermeni tarihi gerçeklerini ortaya koyuyor. Yayın ayrıca Çarlık Rusya'sının 18. yüzyılda Azerbaycan'da bir Ermeni devleti kurma politikasını da incelemektedir.

Yayın, 19. yüzyılın başlarında Çarlık Rusya'sının I. Petro'nun Ermenilerini Güney Kafkasya - Kuzey Azerbaycan'a yeniden yerleştirme politikası izlemeye başladığını belirtiyor. Türkmençay (1828) ve Edirne (1829) Antlaşmalarına göre Ermenilerin hem Gajar İran hem de Osmanlı İmparatorluğu'ndan Kuzey Azerbaycan topraklarına toplu yeniden yerleştirilmesi başladı. Bunun için ilk olarak burada kanlı bir katliam politikası getirildi. Azerbaycan halkına yönelik soykırım burada Çarlık Rusya'sında görev yapan Ermeni ve Gürcü subaylar - Sisianovlar, Lazaryenler, Melikyanlar, Madatovlar aracılığıyla gerçekleştiğinden bahs ediliyor.

Kitap, Çarlık Rusya'sının arşiv belgeleri, imparatorun talimatları ve diğer belgelerle Ermenilerin 19. yüzyılda Kuzey Azerbaycan topraklarına yeniden yerleştirildiğini reddedilemez bir şekilde kanıtlıyor. Kitapta ayrıca Ermeni sahteciliğini açığa çıkaran belge ve fotoğraflar da yer alıyor.

Dünya soykırımcı İsrail’den yüz çevirdi Dünya soykırımcı İsrail’den yüz çevirdi

Hatırlatalım ki, daha önce Yagub Mahmudov ve Guntekin Necefli'nin "Ermenilerin bölgesel güvenlik için Kuzey Azerbaycan topraklarına yeniden yerleştirilmesinin sonuçları" ve "Ermenilerin XIX yüzyılda Kuzey Azerbaycan topraklarına yeniden yerleştirilmeleri tarihi bir gerçektir" kitapları yayımlanmıştı.

Haberhergun