Kazakistan Cumhuriyeti Bilgi ve Sosyal Gelişim Bakanı Aida Balaeva, yeni kurallarda gazetecilerin haklarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığına inanıyor.


Kazakistan Cumhuriyeti Bilgi ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, gazetecileri akredite etmek için bir sıra kural kabul etti. Belge, Kazakistan Cumhuriyeti'nin düzenleyici yasal işlemlerinin referans kontrol bankasının web sitesinde elektronik ortamda yayınlanmaktadır.


Akreditasyon kurallarının onaylanan versiyonu gazeteciler ve medya camiası ile tartışılmadı. Belgenin "Etkinliğe katılanların tema (içerik), zaman düzenlemeleri ve kamu düzenine uyması sunum yapan kişi tarafından sağlanıyor" yazan 16. maddesi medya temsilcilerini çileden çıkardı.


Bilgi ve Sosyal Gelişim Bakanının gazeteci camiasının görüşlerini gerçekten dinlemesini beklemek en azından saflık olurdu. Gazeteci Irina Sevostyanova, sonunda özellikle "sinir bozucu" gazetecilerden kurtulmak için tamamen yasal bir kaldıraçları var diye kabul edilen kurallarla ilgili yorum yaptı. 


Muhabir Bağdat Asilbek, akreditasyon kurallarında değişikliklere karşı olduğunu söyledi. "Sunucular tarafından kamu düzenini sağlama" ifadesinin varlığının, gazetecilerin bir tür suçlu olarak görüldüğü hissini yarattığına inanıyor: "Tasarının yazarları, birçok bakanlıkla her konuda anlaşmaya vardığını yazıyor. Ama en önemlisi, bu bizimle - gazetecilerle - anlaşmaya varılmadı. Kazakistan'da milletvekillerinin, yetkililerin, iş elitinin temsilcilerinin pratikte anlaşılması zor olduğunu unutmamalıyız. Gazeteciler için aramaları cevaplamıyorlar.

Bu nedenle, tüm sorulara cevap almanın tek yolu basın toplantılarıdır. Yönergelerle ilgili olarak: konuşmacılar çoğu zaman kağıt üzerinde uzun süre ve sıkıcı bir şekilde raporlar okuyor. Muhabirlerin soruları için zaman kaldığında ise belirli cevaplar verilmiyor. Sonuç olarak, moderatör gazeteciyi aslında konuşmacının net bir cevap vermediği için suçluyor, bu nedenle başlatılan değişikliklere izin verilemez. Bunlar Medya için en iyi hukuki fırsatlar değil. "


Gazeteci Ainur Koskina, basın toplantısı konusu ile ilgili olmayan sorularda medya temsilcilerinin akreditasyonlarını kaybedebileceklerini söyleyen paragraftan memnun değil.
"Biz gazeteciler, yetkililerle toplum arasında bir bağlantı sağlıyoruz. Görünüşe göre insanlar bir şeyi önemsiyor, ancak yetkililer onları duymuyor. Pek çok kişinin ilgisini çeken sorular sorduğumuzda, akreditasyonumuzu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Öyle bir şüphe var ki paragraf internet üzerinden yapanlar tarafından önerildi.  Bu nedenle, Bilgi ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı sadece gazetecilerin bilgiye erişim hakkını kısıtlamakla kalmıyor, tüm Kazakistanlıları da kısıtlıyor. "dedi.

İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı! İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı!


Hukuki Medya Merkezi Direktörü Diana Okremova, akreditasyon kurallarının olumlu yönlerine dikkat çekti. Bunlar arasında; bir devlet organının şeref ve haysiyetini zedeleyen bilgilerin yayınlanması için akreditasyondan mahrum bırakılmasına ilişkin bir madde vardır. Ayrıca, devlet kurumunun gazetecileri planlanan olay hakkında bilgilendirmekle yükümlü olduğu süreleri belirleme noktasını da vurguladı.


Adil Söz Uluslararası İfade Özgürlüğünü Savunma Vakfı, bakanlığın gazeteciler için akreditasyon kurallarını sıkılaştırdığına inandığını söyledi.  Vakıf başkanı Tamara Kaleyeva, belgenin hükümet kurumlarıyla görüşüldüğünü, ancak medya camiasıyla tartışılmadığını söyledi. "Moderatör" kelimesi kurallar sözlüğünden kaldırıldı ama kuralların içine herhangi bir sözcük koymadan ki "sunucu" gibi bir kelimeyi aday gösterdik. Bu sayede yetkililer hayal ettiği haklara kavuştu.  Bu projenin tüm görevlilerin fikirleri alınarak hazırlandığının da altını çizdi.

Haberhergun