İran basını İsrail saldırısını böyle yorumladı! İran basını İsrail saldırısını böyle yorumladı!

‘Bu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra iki ülke arasında 28 Mart 1994’te imzalanan askeri iş birliği anlaşması yürürlükten kaldırılacak’ ifadesine yer verilen yeni anlaşmada Askeri İşbirliği Antlaşması’nın güncellenmiş hükümlerine uygun olarak, eğitim, silah ve teçhizatın konuşlandırılması, ortak ikili ve çok taraflı tatbikatlara katılım, askerlerin muharebe eğitimi büyük ölçekte gerçekleştirilecek.

Güncellenen anlaşmaya, barışı koruma, bölgesel güvenlik tehditlerine karşı koyma, kültürel ve spor hizmetleri dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar içinde yeni işbirliği alanları konuları eklenmiş oldu.

Antlaşma hükümlerinin geliştirilmesinde askeri ölçekte üç yıllık bir stratejik ortaklık programı geliştirilecektir. 

-Dostluk Nişanı takdim edildi

Askeri ve savunma teknolojileri Kazakistan ile Rusya Federasyonu arasındaki stratejik ortaklık ve ittifakta önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, iki ülke arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını memnuniyetle karşılayarak, Rusya Savunma Bakanı’nın Kazakistan ziyaretinin önemli sonuçlarından biri olduğunu söyledi.

 

Büyük Zaferin 75. Yıldönümü münasebetiyle Moskova’da hazırlanan geçit töreninden dolayı konuk bakanı tebrik eden Tokayev, iki ülke ilişkilerinin askeri ve askeri-teknik işbirliği, geleneksel stratejik ve müttefik bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. Tokayev, bugün imzalanan anlaşmanın çok önmeli olduğunu ve iki ülke arasında imzalanan en kapsamlı, en büyük ve en önemli anlaşmalardan biri olduğunu vurguladı.

 

Toplantı sonunda Tokayev,  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya askeri ve askeri-teknik işbirliğinin gelişmesine katkılarından dolayı birinci dereceli Dostluk Nişanı takdim etti.

Konuk Bakan ise 1941-1945 yılları arasında İkinci Dünya Savaşı’na katılan Kazakistanlılarla ilgili arşiv materyallerini teslim etti.

İki ciltten oluşan koleksiyonda savaşa katılan Kazakistanlıların isimleri ve hangi cephede savaştıkları bilgileri bulunuyor. Rusya Savunma Bakanlığı arşivlerinden derlenen materyallerin arasında Kazakistan’ın ilk Savunma Bakanı Sagadat Nurmagambetov ile ilgili arşivlerde mevcut.