Bu konu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile Kazakistan Başbakanı arasında yapılan görüşmede tartışıldı.


2020 yılı için Kırgızistan ile Kazakistan arasındaki ikili ticaret 796,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Taraflar, ülkelerin ticaret cirosunu 1 milyar dolara çıkarmayı ve ticareti yapılan mal ve hizmet yelpazesini genişletmeyi planlıyor. Bu durum Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov'un Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ile görüşmesi sonrasında yayılan mesajda ifade ediliyor.


“Bugün en üst düzeyde önemli anlaşmalara varıldı. Bakanlar Kurulu basın servisinin aktardığına göre Mamin, Kazakistan hükümeti tüm sorunları çözmek için Kırgız meslektaşlarıyla yapıcı bir ortak çalışmaya ve karşılıklı çıkarlara yönelik yeni girişimler geliştirmeye ve uygulamaya kararlıdır ”dedi.


Toplantıda taraflar ticaret, ekonomi, yatırım, su ve enerji, transit, ulaşım ve sınır ötesi işbirliği gibi güncel konuları ve ayrıca COVID-19 ile mücadeleye yönelik ortak tedbirleri tartıştı.
Ekonomik işbirliğini yakın gelecekte yoğunlaştırmak amacıyla, ülkeler arası hükümetler konseyinin düzenli bir şekilde toplanması planlanmaktadır.
Sanayi, tarım, eğitim ve turizmde etkileşimin daha da genişlemesi için büyük bir potansiyelin varlığı kaydedildi. EAEU ve diğer entegrasyon dernekleri içindeki etkileşim konuları da dikkate alındı.


Hatırlatalım ki, Kazakistan, Kırgız ekonomisindeki en büyük yatırımcılardan biridir. Kazakistan'dan Kırgızistan'a 2005 yılından bu yana birikmiş doğrudan yatırım hacmi yaklaşık 1 milyar $ 'dır. Hazırda Kazakistan'da yaklaşık 1,5 bin Kırgız şirketi faaliyet göstermektedir.

İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı İsrailli vekilden Netanyahu'ya skandal "Ramazan" çağrısı


Daha önce Kazakistan sermayesinin katılımıyla 334 ortak girişimin Kırgızistan'da kayıtlı olduğu, finans sektörü, madencilik, gıda üretimi, ticaret, ulaşım ve iletişim, inşaat ve onarım alanlarında yoğunlaştığı bildirilmiştir.

Haberhergun