Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev tarafından Akorda Sarayı’nda kabul edilen Başbakan Mamin ülkedeki ocak-şubat ayları arasındaki ekonomik durum ve koronavirüs ile mücadeledeki son durum hakkında bilgi verdi.

Ekonomi toparlanıyor

Eldeki son istatistik bilgilere göre ekonominin reel sektöründe istikrarlı ve pozitif dinamiklerin sergilendiğini kaydeden Başbakan Mamin, özellikle imalat sanayi, inşaat ve tarımda yüksek gelişmelerin olduğunu, bunun yanında hizmet sektöründe ise kademeli toparlanma yaşandığını bildirdi.

Mamin, bilgi ve iletişim sektöründe olumlu göstergelere ulaşıldığını, renkli metallerin üretimi, makine mühendisliği, eczacılık ürünleri de dahil olmak üzere gıda ürünleri, hafif sanayi, kimya sanayi ve metalürji üretiminde istikrarlı büyüme kaydedildiğini vurguladı.

Kazakistan için ayrı koşulların kararlaştırıldığı ve günlük petrol üretiminin 20 bin varil artmasını sağlayan OPEC + İzleme Komitesi toplantısının sonuçları hakkında da Tokayev’e bilgi veren Başbakan,  bu gelişmenin madencilik sektöründeki büyümeye pozitif katkı sağlayacağını iletti.

Toplantıda ayrıca ülkedeki sıhhi ve epidemiyolojik durumu da değerlendiren Başbakan Mamin, koronavirüsün kontrol altında olduğunu belirtti. Virüsün yayılma hızının yüzde 0.9 olduğunu hastanelerdeki doluluk oranlarının yüzde 23 ve yoğun bakım ünitelerinde ise bu oranın yüzde 16 olduğunu açıkladı.

G7’den İran açıklaması G7’den İran açıklaması

Hükümet Başkanı ayrıca yatırımı çekmek, nüfusun istihdamını desteklemek, sosyal açıdan önemli malların fiyatlarının istikrarını sağlamak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasıyla ilgili diğer güncel konular hakkında alınan önlemler hakkında da Tokayev’e bilgi verdi.

Toplam vaka sayısının 221669’a yükseldiğini kaydeden bakanlık, son 24 saat içerisinde 899 kişide yeni tip koronavirüs vakasının tespit edildiğini, 653 kişinin de koronavirüsten iyileştiğini ve toplam iyileşenlerin sayısının 204782’e ulaştığını bildirdi.