ABD'de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, Kongredeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu. Aynı törende ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilerek tarihe geçen Kamala Harris de yemin ederek görevine başladı. Biden, başkan olduktan sonra yaptığı ilk açıklamada, "Bugün bir adayın değil, demokrasi davasını kutluyoruz" dedi.

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden bugün Washington'da Kongre binasının önünde TSİ ile saat 20.00'de başkanlık yemini edecek. Yoğun güvenlik önlemleri altında ve Kovid-19 salgınının gölgesinde gerçekleşecek olan yemin töreninde Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olarak ilk konuşmasını yapması bekleniyor.

BİDEN TÖREN SONRASI KONUŞACAK

Joe Biden'ın Kongre binasının önüne kurulan özel platformda düzenlenecek törenle başkanlık yemini edecek. Kamala Harris'in ise 49. Başkan Yardımcısı olarak yemin edeceği törende Biden'ın yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor.

TÖREN İLKLERE SAHNE OLUYOR

Katılımın çok sınırlı tutulduğu törenle göreve başlayacak olan Joe Biden, ABD'nin seçilen en yaşlı başkanı olurken Donald Trump ise halefinin yemin törenine katılmayan ilk ABD başkanı olarak tarihte yer alacak.

Koronavirüs önlemleri ve Kongre binasına yapılan saldırı dolayısıyla diğer devir teslim törenlerinden farklı olarak yemin töreni 30 yıl sonra ilk kez açık havada gerçekleştiriliyor.

İşte tarihi törende dakika dakika yaşananlar:

YENİ BAŞKAN'DAN İLK MESAJLAR

Resmen ABD Başkanı olan Joe Biden, "Bugün demokrasinin günüdür. Bugün bir adayın değil, demokrasi davasını kutluyoruz. Biz ne olmamız gerektiğini biliyoruz. Bugün iki partinin adaylarına teşekkür ediyorum. Amerika bir yıl içinde koronavirüs yüzünden İkinci Dünya Savaşı'nda kaybettiği kadar insan kaybetti. Biz siyasi aşırılığın ötesine geçmeye çalışıyoruz. Bugün tarihin ve umudun günüdür. Yenilenme ve kararlılığın günüdür. Amerika sürekli bu şekilde test edildi ve zorlukların üstesinden geldi. Bugün yalnızca bir adayın zaferini değil, bir amacın, demokrasinin, halkın iradesinin zaferini kutluyoruz. Önümüzde krizler ve zorluklar olduğunu biliyorum. ABD, bundan daha iyi olmalı. Önümüzde, Martin Luther King'in hayalinden bahsettiği bina var. ABD tarihinde ilk kez siyahi bir başkan yardımcısının göreve geldiğini görüyoruz. Tüm Amerikalıların başkanı olacağım. İsyan çetesi, demokrasimizin işleyişini durdurmak için halkın iradesini susturmak için şiddeti kullanabileceklerini düşündü. Bunu yapamadı. Bu asla olmayacak. Ne bugün ne de yarın." ifadelerini kullandı.

Belçika'da teröristler Ülkü Ocağı binasına saldırdı Belçika'da teröristler Ülkü Ocağı binasına saldırdı

BIDEN, RESMEN ABD'NİN 46. BAŞKANI OLDU

ABD'de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu.

Joe Biden, resmen ABD'nin 46. Başkanı oldu

KAMALA HARRIS YEMİN ETTİ

ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilerek tarihe geçen Kamala Harris, Washington'da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin ediyor

MİLLİ MARŞI LADY GAGA OKUDU

Törende ABD'nin milli marşını şarkıcı Lady Gaga söyledi.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin ediyor

YEMİN TÖRENİ BAŞLADI

Biden ve Harris'in yemin töreni başladı. Harris'in TSİ 19.45, Biden'ın 20.00'da yemin etmesi bekleniyor.

BİDEN VE HARİS, YENİM TÖRENİ İÇİN KONGRE BİNASINA GELDİ

Joe Biden ABD'nin 46. Başkanı, Kamala Harris 49. Başkan Yardımcısı olmak için yemin etmek üzere Kongre binasına geldi.

BİDEN KİLİSEYE GİTTİ

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, yemin töreni öncesinde kilise ziyareti gerçekleştirdi.

Biden, tören öncesi bir gelenek olan kilise ziyaretine eşi Jill Biden ile gitti.

ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı olacak Biden, dua etmek için "St. Matthew the Apostle" Kilisesini tercih etti.

Biden'a başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell ve Demokratların Lideri Chuck Schumer da eşlik etti.

Biden, TSİ ile 20.00'da yemin ederek ABD'nin 46'ncı başkanı olacak.

BIDEN'DAN EŞİNE 'AŞK MESAJI'

Joe Biden,ABD başkanı olarak yemin etmesine yaklaşık bir saat kala Twitter hesabından eşi Jill Biden'a hitaben bir 'aşk mesajı' paylaştı. Biden, "Seni çok seviyorum Jilly ve önümüzdeki yolculukta yanımda sen olduğun için daha fazla minnettar hissedemezdim" ifadelerini kullandı.

TRUMP, BİDEN'A MEKTUP BIRAKTI

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, bugün görevi kendisinden devralacak seçilmiş Başkan Joe Biden için Oval Ofis'e bir not bıraktı.

ABD, bugün Biden'ın yemin törenine hazırlanırken, Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılışının detayları da belli oldu.

Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de Kamala Harris'e benzeri bir not bıraktığı belirtildi.

Trump, Biden'ın yemin törenine katılmamış ve sabah erken Beyaz Saray'dan ayrılarak Florida'ya geçmişti.