Rusya eski Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Washington ve Moskova ilişkilerinde ilerleme sağlamak için hiçbir planı ve yeterli iç desteği olmayan Başkan Donald Trump'ı “Batı'ya zarar veren zayıf bir başkan” olarak nitelendirdi.

Rus hükümetinin resmi Rossiyskaya Gazeta gazetesinin Perşembe günü yayınladığı bir makalede Ivanov, Trump'ın ilk dönemini sert bir şekilde eleştirdi ve Ocak ayında Oval Ofis'te kim oturursa otursun ABD-Rusya ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda donuk olacağını öne sürdü.

Ivanov, "Trump yönetiminin deneyimi, yalnızca geniş ve sürekli iç destekle desteklenen güçlü bir Amerikan başkanının Washington ile Moskova arasındaki ilişkileri yapıcı bir yönde yönlendirebileceğini doğruluyor" diye yazdı.

Ivanov, "Donald Trump, genel olarak, ne kendi programına ne de toplumda istikrarlı bir desteğe sahip zayıf bir başkan olarak ortaya çıktı ve Amerikan eliti bu üç buçuk yıl boyunca bölünmüş durumda kaldı. Üstelik, Amerikan seçkinlerinin büyük bir kısmı Trump'ın tarafında değildi. Bu arka plana karşı, Rusya ile ilişkiler ciddi bir dengeli politika değil, spekülasyona konu oldu, bir pazarlık çipine dönüştü." dedi.

Ekvador'da Devlet Başkanı OHAL ilan etti Ekvador'da Devlet Başkanı OHAL ilan etti

Eleştirmenlerin, Trump'ın başkanlığı boyunca Rusya ile uygunsuz bağlar olduğunu söyledikleri için geniş çapta eleştirildi. İstihbarat teşkilatları ve Kongre, Rusya'nın oylamayı Trump lehine çevirmek için 2016 seçimlerine müdahale ettiğini söyledi.

Trump ile Moskova arasında net bir gizli anlaşma kanıtlanamamış olsa da, Cumhuriyetçi önderliğindeki Senato İstihbarat Komitesi, Eylül ayında Trump'ın seçim kampanyası ile Rusya arasındaki, çok sayıda Rus istihbarat ajanı da dahil olmak üzere kapsamlı teması ayrıntılarıyla anlatan 1000 sayfalık bir rapor yayınladı.