İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı! İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı!

AFP’ye göre Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Paris'te üç mevkidaşı ile bir araya geldiği toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Taraflar arasında güven inşa etmek için atılabilecek adımları görüşmek ve müzakere koşullarını kademeli olarak yeniden tesis etmek için İsrail ve Filistin ile bir araya geleceğiz" dedi.

İsrail, milletvekili seçimleri için 23 Mart'ta sandık başına gidecek. Bu, son iki yıl içinde düzenlenen dördüncü seçim olacak. Filistinli yetkililer 15 yıldır ilk kez, 22 Mayıs'taki parlamento ve 31 Temmuz'daki başkanlık oylamasıyla bu yıl genel seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Le Drian açıklamasında, Kovid-19 ile mücadelede iş birliğinin yanı sıra güvenlik ve vergi konularında koordinasyonun yeniden başlamasıyla birlikte İsrailliler ve Filistinliler arasındaki "cesaret verici adımlara" övgüde bulundu. Ancak sağlık alanındaki iş birliğini büyük ölçüde güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

Filistinliler, 2 bini İsrail'den olmak üzere 30 bin dozun üzerinde aşı alırken, 9 milyon İsrail vatandaşının yüzde 40'ı aşı oldu.

Bu çerçevede dördüncü kez bir araya gelen dört ülkenin dışişleri bakanları, Donald Trump'ın aksine yeni ABD yönetiminin uluslararası uzlaşıdan yana olduğunu açıklamasından doğan "olumlu ivmeyi" ve İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Yeni ABD yönetimi iki devletli çözüme olan desteğini açıkladı. Bu, temkinli taahhüdümüzü sürdürürken bize de umut veriyor" dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de "ABD yönetimi ile olumlu bir etkileşime gireceğiz"  ifadelerini kullandı.

Fransa ve Almanya dışişleri bakanları, İsrailliler ve Filistinlilerin yakın zamanda müzakere masasına dönmeleri konusunda çekincelerini belirtirken, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, müzakerelerin bir an önce devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Ancak Bakan Heiko Maas, yaklaşan seçim tarihlerine atıfta bulunarak bunun zaman gerektirdiğinin altını çizdi. Jean-Yves Le Drian da "Bizler, siyasi bir sürecin başlatılabileceği küçük adımlara dayalı bir yaklaşım içindeyiz" dedi.

Söz konusu dört ülkenin dışişleri bakanları, bölgede barış sürecinde ilerleme sağlamak için Orta Doğu Dörtlüsü (ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler) ile yakın çalışmaya hazır olduklarını vurguladılar.

İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmeler 2014'ten bu yana durmuş halde. Filistinliler başkenti, İsrail'in 1967'de Batı Şeria'yı işgal ettikten sonra ilhak ettiği Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmak istiyor.

Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimi 1967'den bu yana birbirini izleyen tüm Tel Aviv yönetimleri süresince devam etti. Ancak bu süreç Binyamin Netanyahu döneminde, özellikle Washington'daki müttefiki eski ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğiyle hız kazandı.