HRW'nin Filistin ve İsrail'de 2020 yılında yaşananlarla ilgili yayımladığı raporda, İsrail'in, uygulamalarında çoğu kez güvenlik gerekçelerinin ötesine geçtiği belirtildi.

Filistinli, İsrailli ve uluslararası kuruluşların verdiği bilgilerin esas alındığı raporda İsrail'in ihlalleri 2 ayrı bölümde incelendi.

Gazze'de yaşananlar

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin, 13 yıldır uygulanan İsrail ablukası nedeniyle maruz kaldıkları seyahat yasağına dikkat çekilen raporda, Gazze'ye ürün giriş ve çıkışlarında yaşanan sıkıntılar da ele alındı.

Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı

İsrail kısıtlamalarının "istisnalar dışında, orada yaşayan 2 milyon Filistinliyi seyahat özgürlüğünden mahrum bıraktığı, elektriğe ve suya erişimlerini kısıtladığı ve ekonomiyi mahvettiği" belirtilen açıklamada İsrail'in, Filistinlilerin Batı Şeria ve ülke dışına çıkabildiği tek yer olan Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan diplomatlar, hastalar ve bazı özel izinli kişiler gibi sınırlı sayıda kişiye çıkış izni verdiği kaydedildi.

Gazze Şeridi'nden Batı Şeria ve İsrail'e ihraç edilen ürünleri taşıyan kamyon sayısının, ablukanın başladığı 2007 yılından önce aylık 1064 olduğu, halihazırda ise bu sayının, 256'ya düştüğü aktarılan raporda, Mısır'ın da Refah Sınır Kapısı'nda insanların geçişi ve ürünlerin giriş-çıkışına ciddi kısıtlamalar getirdiği ifade edildi.

Raporda, 2020'nin ilk dokuz ayında Refah kapısından geçen Filistinli sayısının aylık ortalama 4 bin 767 olduğu, buna karşılık, 2019 yılında aylık ortalamanın 12 bin 172, 2013 öncesinde 40 binin üzerinde seyrettiği belirtildi.