Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ Anlaşması'nın yankıları dünya medyasında sürüyor.

Hint günlük İngilizce gazetesi The Hindustan Times'da, ‘Dağlık Karabağ Anlaşması' ile ilgili yayımlanan analiz haber şöyle:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ nedeniyle Transkafkasya'da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşı bitirerek hata yaptı.

Savaş 44 gün sürdü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılan üçlü görüşmelerden sonra Dağlık Karabağ'da savaşa son veren anlaşma imzalandı.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra Moskova, yaklaşık 2 bin askeri ve birkaç yüz çeşitli teçhizatını bölgeye gönderdi.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ‘Türk askerlerinin' Rus barış güçlerine katılacağını duyurdu. Millete verdiği video mesajında Paşinyan'ı bile alaya aldı. Ankara anlaşmanın imzalanmasına katılmadı; ancak anlaşmanın sonuçlanması, Bakü'yü aktif olarak destekleyen Türk lider Recep Tayyip Erdoğan için gerçek bir zaferdi. Artık Türkiye, Rusya'nın arka bahçesine yerleşme imkanına sahip.

Moskova'nın girişimi, AGİT Minsk Grubu'nun eşbaşkanlarından Paris'i ve Washington'u işlevsiz bıraktı. Artık Putin ve Erdoğan uzlaşı sorunları üzerinde anlaşacak.

İsrail'den Halep'e hava saldırısı: 36 Suriye askeri hayatını kaybetti İsrail'den Halep'e hava saldırısı: 36 Suriye askeri hayatını kaybetti

Aynı zamanda Türkiye, Ermenistan'ın güneyinden geçecek ve Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayacak olan gelecekteki ulaşım rotasını kullanabilecek. Bu, Ankara ile Erivan arasında diplomatik ilişkilerin olmamasına ve Türkiye-Ermenistan sınırının tamamen kapatılmasına rağmen olacak.

Rus uzman Vladimir Frolov'a göre ise; Rusya, Ermenistan tarafında Azerbaycan'a karşı savaşa giremedi. Anlaşma, Türkiye ile normal ilişkilerin sürdürülmesine izin vererek büyük çatışmalardan kaçınılmasına izin veriyor.

Anlaşmaya göre; Ermeni birlikleri 1 Aralık 2020'ye kadar Dağlık Karabağ'ı kademeli olarak terk edecek. Bakü, daha önce kaybedilen toprakların çoğunun kontrolünü yeniden kazanacak. Ancak, anlaşma barış güçlerinin yerleştirileceği bölgelerin daha ileri statüsü hakkında hiçbir şey söylemiyor.