İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in terör örgütü PKK/YPG ile yaptığı skandal görüşmenin ardından İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Görüşmede, büyükelçiye terör örgütlerine verilen destek konusunda duyulan rahatsızlık iletildi.

İsveç Dışişleri Bakanı'nın ardından Savunma Bakanı'nın da terör örgütü unsurlarıyla görüşmesine Ankara'dan tepki var. İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, Türkiye'nin tepkisi iletildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre; büyükelçiye, İsveçli bakanların terörist elebaşlarıyla görüşmesinin şiddetle kınandığı iletildi.

"ULUSLARASI HUKUK AÇIKÇA ÇİĞNENDİ"

İsveç'in muhatap aldığı şahısların Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK mensupları olduğu belirtilerek İsveç'in, bu görüşmelerle Türkiye'nin güvenliğini hedef alanlara destek olduğu belirtildi.

Ayrıca uluslararası hukukun da açıkça çiğnendiği vurgulanarak ikili ilişkilere ciddi zarar verdiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, "SDG" adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın sözde genel komutanı Ferhat Abdi Şahin ile video konferansla görüşerek desteklerini iletti.

Videodaki konuşmalara göre, İsveçli Bakan Hultqvist, görüşmede şu ifadeleri kullandı:

İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı! İsrail’den açıklama geldi: İran’a saldıracak mı!

"İsveç olarak, (YPG/PKK'ya) sizlerle uzun süre iş birliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız. Gözaltı merkezleri ve tutuklular için bir çözüm bulmalıyız. Şahsen ben yeni ve gelişmiş gözaltı merkezleri inşa etmek ve eski merkezlerdeki koşulları iyileştirmek konuları üzerinde çalışıyorum. Bu konuyu hükümetim ve müttefiklerimle görüşeceğim."

Hultqvist, YPG/PKK'ya bağlı sözde özerk yönetimi desteklemek amacıyla Suriye'nin kuzeydoğu bölgelerine temsilci göndermesi için hükümetiyle görüşme yapacağını belirterek "Yardım için bir mekanizma belirlemek için meslektaşlarımı ve hükümetimi görüşmelerimiz hakkında bilgilendireceğim." dedi.

HASEKE'DE "İRTİBAT OFİSİ" AÇILACAK

YPG/PKK'ya destek veren ülkeler arasında yer alan İsveç, Suriye'nin doğusunda örgüt işgalindeki bölgelere belli aralıklarla resmi heyetler göndererek terörist elebaşlarıyla görüşüyor.

AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İsveç, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke iline bağlı Malikkiye ilçesinde irtibat ofisi hazırladı.

İsveç hükümeti ile örgüt arasındaki koordinasyonun sağlanması görevini üstlenmesi beklenen ofisin, ileriki günlerde açılması bekleniyor.

YPG/PKK'nın sözde özerk yönetimlerine maddi destek sağlayan İsveç, yardım kuruluşları yoluyla da bölgedeki altyapı çalışmalarına destek oluyor.