Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bizdeki Türk F-16'lar tatbikat için gelenler. Ancak bize dışardan müdahale olursa, Türk F-16'ları semada görecekseniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün millete yaptığı sesleniş konuşmasında ateşkes kararı ile ilgili gelişmeler ve Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sabah saatlerinde ilan edilen ateşkesi Ermenistan'ın birkaç dakika içinde bozduğunu söyledi ve "Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var" dedi.

Aliyev, "Biz esirlerin, cenazelerin değiştirilmesi için ateşkese razı olduk. Ermenistan birkaç dakika geçtikten sonra ateşkesi bozdu. Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir." ifadelerini kullandı.

Aliyev, "Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar. Ermenistanın 252 tankı imha edildi, 53 tankı ele geçirildi. 6 adet S-300 sistemi imha edildi. Soruyorum, nereden geliyor bunların parası?" şeklinde konuştu.

Aliyev, TSK'ya ait F-16'ların operasyonlara katıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Bizdeki Türk F-16'lar tatbikat için gelenler. Ancak bize dışardan müdahale olursa, Türk F-16'ları semada görecekseniz" şeklinde konuştu.

‘Sonuna kadar gideceğiz'

"Yolumuza devam edeceğiz. Ateşkes istiyorlarsa işgal gücüne hayır demeliler. Hayır? Sonuna kadar gideceğiz. Düşmanı kovalamaya devam edeceğiz. Çünkü haklıyız ve güçlüyüz. Tekrar söylemek istiyorum ki hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan ayıramaz" diyen Aliyev, ABD'ye yaptırımlarından dolayı sitem etti.

Aliyev şöyle konuştu:

Azerbaycan halkı yüzyıllardır bu topraklarda yaşamış, yaratmış ve inşa etmiştir ve biz Karabağ tarihini çok iyi biliyoruz ve bu tarihi dünya toplumuna aktarmak için son yıllarda büyük işler yapıldı. Çünkü 1990'ların başında, dünya genel olarak Azerbaycan hakkında bu kadar iyi bir fikre sahip değildi. Ancak birçok ülkede faaliyet gösteren Ermeni lobicilik örgütleri, bölgenin tarihi ve çatışma tarihi hakkında yanlış bilgiler yayarak dünyada ve kamuoyunda çarpık bir imaj yaratabilmiştir. Bu nedenle, topraklarımız işgal edildiğinden bize yaptırımlar uygulandı ve bu yaptırımlar hala yürürlükte .

İspanya'da "kilisedeki çocuk istismarları mağdurlarına" tazminat İspanya'da "kilisedeki çocuk istismarları mağdurlarına" tazminat

Bağımsızlığımızın ilk aşamasında ABD Kongresi, Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik bir saldırı olduğunu iddia ederek Azerbaycan'a yaptırımlar uyguladı ve bu yaptırımlar halen yürürlükte:“ Düşünün. Azerbaycan diplomasisi o dönemde Ermeni yalanına karşı herhangi bir argüman sunamıyordu. Son yıllarda yaptığımız istikrarlı çalışmalar neticesinde dünya toplumunu Karabağ'ın tarihi, çatışmanın tarihi hakkında bilgilendirdik ve tüm bu çalışmalar bugün bize yardımcı oluyor çünkü dünya zaten bu konuda daha objektif, daha objektif bir vizyona sahip. Bunu başarabilmemizin sebebi, yorulmak bilmez çabalarımızdır. "

BM ve Minsk Grubu'na eleştiri

Minsk Grubu ve BM Güvenlik Konseyi'nin faaliyetlerini eleştiren Aliyev, “Ermenistan bu topraklara kaçak olarak yerleşiyor. Bir kelime söyledin mi Hayır! Bu, Cenevre Sözleşmelerine aykırı bir suçtur, uluslararası bir suçtur. Onlara bir kelime var, neden yasadışı yerleşiyorsunuz? Kendin göster. Şuşa dahil Arap ülkelerinden Ermenileri getiriyor ve barındırıyorsunuz. Minsk Grubu'ndan tek kelime yok. Bu ne demek? Devam etmek, getirmek, istediğiniz kadar getirmek demektir. Bu toprakları ermenileştirin. Azerbaycan'ın kültürel mirasını silin. Mesaj buydu. Yoksa bu üç ülkenin saldırgana yerini gösterme fırsatı yok mu? İstemediler. Bu gerçeklik onları tatmin etti.

Yeni gerçeklerin ortaya çıktığı gerçeğiyle uzlaşmaya sürükleniyor gibiydik ve gerçekleri hesaba katmanız gerekiyor. Yeni bir gerçeklik yarattık. Artık herkesin yeni gerçekliği hesaba katması gerekiyor. Ama ne görüyoruz? Topraklarımızı işgalcilerden kurtarmaya başladığımızda ne olacağını görün. Azerbaycan'a her taraftan ne kadar baskı uygulanıyor. El ele düştüler. Peki ne oldu? Yirmi sekiz yıl boyunca, bu sorunu çözüyormuşsunuz gibi göründü. Gel ve git, orada buluş, burada konuş. Bu konuşmalardan bıktık. Bu düşmanla kaç pazarlık yapılabilir? Düşmanın kendisi taciz edici, ahlaksız, öfkeli ve bize hayır söylendi, ancak barışçıl bir şekilde askeri bir seçenek yok. Kim hayır diyor? İyi,Sorunun şimdi askeri versiyonu değil mi? "

Bu arada Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun 08.05'te geçici insani ateşkesi ihlal ederek işgal altındaki Laçın kenti istikametinden Laçın'ın Sefiyan köyünde konuşlu Azerbaycan birliklerine top atışı gerçekleştirdiği duyuruldu.

Bakanlık, Azerbaycan ordusunun ise tüm cephe boyunca ateşkese tam uyduğunu bildirdi.