Defence.az' haber sitesinde, “Devrilmekten korkan Paşinyan, açık diktatörlüğü tercih ediyor” başlıklı yorum-analiz haberde, “Devam eden olayların arka planına karşı, hükümetin resmi sansürü Ermeni toplumunu daha da rahatsız ediyor. Bütün bunlardan, bugün devrilme tehdidini hisseden Paşinyan'ın açık bir diktatörlük uygulamaya başladığı sonucuna varılabilir” denildi.

Defence.az'da yayımlanan Ermenistan Başbakanı Paşinyan hakkındaki analiz haber şöyle:

Ermeni hükümeti son zamanlarda Azerbaycan ile temas hattındaki askeri başarısızlıkları örtbas etmek için çeşitli yöntemler kullandı.

Ermeni Başbakanı Nikol Paşinyan'ın hükümeti bazen yanlış bilgiler yayarak yerel halkı sakinleştirmeye, bazen de çeşitli vaatlerle memnuniyetsiz sakinleri susturmaya çalışıyor.

Elbette tüm bunlar Ermenistan'daki iç sosyo-politik krizi önlemeyi amaçlıyor. Bu arada Nikol Paşinyan, diktatörlük rejimine geçişini açıkça göstermeye başladı bile.

Bu nedenle, Ermenistan Bakanlar Kurulu'nun kararı, "Ermenistan'ın savunma kabiliyetleri hakkında şüphe uyandıran programların" yayınlanmasını yasakladı.

Karar, eyalet ve yerel yönetim yetkililerinin sıkıyönetim ve ulusal güvenliği eleştiren, çürüten, sorgulayan veya etkililiğini zayıflatan konuşma ve yayınlarının yayınlanmasını yasaklıyor.

Belki de en ilginç şey, Ermeni başbakanının, insanları yenilgileri hakkında bilgilendirme olasılığı daha yüksek olan bağımsız medyayı ve uzmanları ne kadar süreyle kapatmaya devam edeceğini bilmektir. Genel olarak, bu yeni karar Ermenistan'da Paşinyan için ölüm çanı olacak krizi kurtaracak mı?

Azerbaycan ordusu her yönden karşı saldırılarını sürdürürken, büyük askeri başarısızlıklar Nikol'u böyle bir adım attı. Ermenistan, Azerbaycan askeri birliklerinin onlarca kilometre ilerlediğini ve çok sayıda yerleşim biriminin kurtarıldığını zaten kabul etti. Ermenistan çok sayıda askeri teçhizat ve insan gücü kaybını ve Ermeni birliklerinin geri çekilmesini resmi olarak kabul etti. Ermeni sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı bazı haberler olmasına rağmen cephede kaybolan 5 bin subay ve asker hakkında bilgi yok. Paşinyan, böylesine zor bir durumda sansür kullanımını en iyi seçenek olarak görüyor. Ancak sadece askeri sorunlar değil, ekonomik kriz de resmi Erivan için ciddi bir baş ağrısına dönüştü. Zaten zor durumda olan Ermeni ekonomisi, son günlerde savaşa kaynak bulamadı ve yabancı bağışlar yeterli değil.

Ermenistan sadece nüfusa değil cepheye de yiyecek ve diğer kaynakları sağlamayı imkansız buluyor. Ermenilerin yiyecek, ilaç, silah ve hatta askeri üniforma sıkıntısı ile ilgili sosyal paylaşım paylaşımlarının sayısında bir artış olması tesadüf değildir.

Askeri-ekonomik kriz, Paşinyan'ı ciddi bir iç siyasi krize soktu. Böylelikle cephedeki başarısızlık, sosyo-ekonomik trajedilerin yolunu açıyor ve bu da siyasi bir krize yol açıyor. Paşinyan'ın muhalifleri bundan yararlanmak için çabalıyor. Paşinyan'ın ana rakibi olan "Karabağ klanının" çok daha aktif hale geldiğine dikkat edilmelidir. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da daha aktif hale geldi. Hatta Koçaryan'ın Karabağ'daki ayrılıkçılara “büyük miktarda silah” sağladığına dair söylentiler bile var ve şimdi kendisini Karabağ'ın kurtarıcısı olarak tanıtmaya çalışıyor. Elbette tüm bunlar, şu anda savaş ve ciddi bir sosyo-ekonomik krizle karşı karşıya olan Paşinyan için ek sorunlar yaratacaktır.

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına, Hamas'tan ilk yorum İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına, Hamas'tan ilk yorum

Uzmanlara göre, Paşinyan'ın başarısız iç ve dış politikasından bıkmış Ermeni halkı, bir kez daha önceki infazcıların rejimine dönebilir. Kısacası, kendisini mevcut hükümete alternatif olarak sunan “Karabağ klanının” canlanması, Paşinyan için ciddi bir işarettir. Devam eden sosyo-ekonomik ve siyasi kriz Ermenistan'da ve hükümet içinde paniği tetikledi. Paşinyan, ülkedeki hainler için "cephede ihanetten" ve "avlanmadan" bahsetmeye başladı bile. Devam eden olayların arka planına karşı, hükümetin resmi sansürü Ermeni toplumunu daha da rahatsız ediyor. Bütün bunlardan, bugün devrilme tehdidini hisseden Paşinyan'ın açık bir diktatörlük uygulamaya başladığı sonucuna varılabilir.