Özbekistan'ın eş sponsorlarının geçtiğimiz günlerde kabul ettiği Çinli Zhifei Longcom tarafından geliştirilen aşı parlamentoya sunuldu. İnovasyon Bakanlığı, ilacın güvenliğinin% 99'dan fazla ve bağışıklık % 97 olduğunu belirtildi.
22 Şubat'ta Özbekistan Meclisine Çin-Özbek aşısının "etkinliği ve güvenliğinin bilimsel ve pratik kanıtı" sunuldu. Yenilikçi Kalkınma Birinci Bakan Yardımcısı Shahlo Turdikulova, Özbekistan 24 TV kanalına yaptığı açıklamada bunu söyledi.

Çinli Zhifei Longcom Biopharmaceutical firması tarafından geliştirilen aşının klinik denemelerinin üçüncü aşamasının Özbekistan'da 22 Şubat itibariyle ilk dozu 6835 gönüllüye, ikinci dozu 3843 kişiye ve üçüncü aşıyı 178 gönüllüye aldığını hatırlayın. Şirketin Özbekistan'ı ilacın geliştirilmesinde ortak yazar olarak tanıdığı ZF 2001 aşısının dozu. Aşı, Özbek eczacılarla birlikte ZF-UZ-VAC 2001 adı altında üretilecek. Bunun için ortak olarak Jurabek Laboratories seçildi.

"Çinli meslektaşlarımızla birlikte, ZF-UZ-VAC 2001 markasını alan dünyadaki en etkili ve en güvenli aşılardan birini [koronavirüs için] yarattık. Bu, yerli bilimin ilerlemesini sağlayan büyük bir başarıdır. ülkemiz kendi aşısını geliştiren küçük bir ülke çemberi haline geldi. Bu aşı çok ciddi klinik araştırmalara tabi tutulmuştur. Tüm çalışmalar, uluslararası gerekliliklere uygun olarak çok katı standartlarda gerçekleştirildi. Shakhlo Turdikulova, şu anda bu aşı WHO tarafından yeniden kayıt aşamasından geçiyor ”, Yenilikleri Geliştirme Birinci Bakan Yardımcısı Shahlo Turdikulova dedi.

"Kasım ayında, bilim adamlarımız ve doktorlarımızla yan yana ilk aşılamayı yürüten Çinli uzman ve bilim adamlarından oluşan bir ekip bize geldi," diye ekledi.

“Kısa bir süre önce, ana işlevi aşılanmış kişilerin sağlık durumlarını sürekli izlemek olan bir çağrı merkezi kurduk. İnsanlar toplu aşılama sırasında bu çağrı merkeziyle iletişime geçebilecek. Çin'de ilk aşamada gerçekleştirilen aşılamanın birinci ve ikinci aşamalarının sonuçlarına ve burada Özbekistan'da yaptığımız 7000 kişilik çalışmalara göre aşının güvenliğine dair veriler elde edildi. İnovasyon Bakanlığı'nın birinci başkan yardımcısı,% 99'dan fazla ”dedi.

Shahlo Turdikulova, aynı zamanda, bu aşının neredeyse hiç yan etkisi olmadığını da belirtti. Aşının etkinliğinden bahsedersek, bağışıklık % 97 idi ve ikinci dozdan sonra antikor üretim seviyesi 11 kat arttı ”dedi.

“Son araştırmalar, aşının İngiliz ve Güney Afrika suşlarına karşı çok yüksek bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, [ABD'de geliştirilen] Moderna aşısına kıyasla 6 kat daha yüksektir. Ayrıca, önemli avantajlardan biri, bu aşının sıradan bir buzdolabında - 8 dereceye kadar - saklanabilmesi ve taşınabilmesidir. "Dedi.

Shakhlo Turdikulova, parlamento oturumlarında geliştiricilerin tescil prosedürlerinin sonuçlarına göre Çin-Özbek aşısını yaygın kullanım için önerdiklerini söyledi.

Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı Çin'den dikkat çeken "Filistin" çıkışı

Özbekistan Halk Demokrat Partisi fraksiyonunun inisiyatifiyle 22 Şubat'ta yapılan parlamento duruşmasında, aşılamanın öncelik sırasının da görüşülmüştü.

Haberhergun