Londra'nın adımının "Çin-İngiltere ilişkilerini ciddi şekilde zayıflattığını" ifade eden Çin Dışişleri Bakanlığı, İngiliz yetkili ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağını açıkladı.

"Yalan ve dezenformasyon"

Bakanlık ayrıca Batı bloğunun hareketinin "yalan ve dezenformasyondan başka hiçbir şeye dayanmadığını" belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) sonra İngiltere de geçtiğimiz gün Çin'in Uygurlara yaptığı baskı nedeniyle yaptırım kararı almıştı.

Çin'e seyahat yasağı

Çinli yetkililerin yaptırımlar listesinde, aralarında Parlamento üyesi Iain Duncan Smith'in de olduğu 9 yetkili ile Muhafazakar Parti'nin İnsan Hakları Komisyonu gibi dört kurumun olduğu belirtildi.

En fazla askeri harcama yapan 5 ülke belli oldu En fazla askeri harcama yapan 5 ülke belli oldu

Yaptırımlar arasında söz konusu kişi ve kuruluşların Çin'e girişleri ve Çin vatandaşları ve kurumlarıyla finansal işlem yapmalarının yasaklanması var.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.