Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor. İşgalci güçlerin, baskılarını artırmak amacıyla bugün Aluşta’daki Yukarı Cami’ye baskın düzenlediği öğrenildi.

  İşgalci güçler ve Kırım’ın sözde Müftülüğü temsilcileri, bugün Aluşta’daki Yukarı Cami’ye güya denetleme yapma bahanesiyle baskın düzenledi. Qirimİnfo haber sitesine konuşan avukat Rustem Kamilev, işgalci yönetiminin Aluşta Din Cemiyetini lağvederek camiyi Kırım’ın sözde Müftülüğüne devretmek istediği için işgalci güçlerin ilgili camiye devamlı olarak baskınlar düzenlediğini anlattı.

Elon Musk'tan İsrail ve İran'a dikkat çeken mesaj Elon Musk'tan İsrail ve İran'a dikkat çeken mesaj

   Din cemiyetini kapatmak istiyorlar

   Avukat Kamilev, işgalcilerin Aluşta Din Cemiyetini kapatmak için çeşitli bahaneler uydurduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu cami Aluşta Din Cemiyetine ait. İşgalden önce bu cami ilgili topluluğa karşılıksız olarak sınırsız bir süre için devredildi. Bunu doğrulayan belgeler mevcut. 2014 yılında Rusya yönetime geçtiğinde cami ile ilgili tartışmalar başladı. Bakanlar Kurulu aldığı kararla camiyi 2014’te oluşturulan Müftülüğe devretti. Mahkeme süreci hiçbir sonuç vermedi. Belgelere göre cami Kırım Müftülüğüne geçti. Ancak Aluşta Din Cemiyeti, 2014 yılında tescil edilmiş özerk din cemiyeti. Bu cemiyeti aşırıcı bir örgüt olarak göstererek kapatmak için için şu an çeşitli bahaneler uyduruyorlar.”

   Din cemiyeti temsilcisi ifadeye çağırıldı

    Öte yandan Kamilev, işgalci güçlerin, camide buldukları üç kitaba el koyduğunu belirtti. Konu ile ilgili Kırım Dayanışmasından yapılan açıklamada, Aluşta Din Cemiyeti Temsilcisi Ruslan Emirvaliyev’in “denetim kapsamında ulaşılan bilgiler hakkında ifade vermek üzere” Aluşta’daki sözde savcılığına çağrıldığı bildirildi.

   Aluşta Din Cemiyeti uzun süredir baskı altında

   Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov, 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. İşgalciler, Halilov’u Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Rusya’da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü organize etmekle suçluyor.

     Aluşta Din Cemiyeti Başkanı, cemiyetin Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı açtığı davanın inceleneceği duruşmadan 2 hafta önce alıkonulmuştu. Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğü ile sözde Din ve Etnik İşlerden Sorumlu Komitesi, davanın tarafı olarak geçiyordu. 1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiğini öğrendi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. Buna ek olarak Aluşta kentinin sözde savcılığı Aluşta Din Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov “yasa dışı misyonerlik faaliyetlerini yürütmekle” suçlu bulunarak para cezasına çarptırıldı. 

   Ayrıca Aluşta Din Cemiyeti Başkan Vekili Kırım Tatarı Ruslan Emirvaliyev, VKontakte sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle Rusya İdari Kanununun 20.3.1. maddesini (insan onurunu aşağılamak, nefret veya düşmanlığa teşvik etme) ihlal etmekle suçlu bulunarak bin ruble para cezasına çarptırıldı.

   Aluşta Din Cemiyeti 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 27 yıldır faaliyet gösteriyor.