31 politik parti ve koalisyon ile inisyatif komitesinin katıldığı seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre yapılan açıklamalarda, 6 politik partinin Sofya parlamentosuna girdiği duyuruldu. Türklerin kurduğu parti Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH-DPS) 31 Türk milletvekili seçilirken, GERB partisinden de 2 Türk milletvekili meclise girmeye hak kazandı. Bulgaristan Türklerinin Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk, Bulgaristan’daki seçimlere ilişkin Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada, “Gayriresmi sonuçlara göre, hükumetin kurulması mümkün görünmüyor” diye konuştu.

Belçika'da teröristler Ülkü Ocağı binasına saldırdı Belçika'da teröristler Ülkü Ocağı binasına saldırdı

Bulgaristan’da 45. Parlamentoda yer alacak 240 milletvekilini seçmek için 4 Nisan 2021 tarihinde yapılan seçimin gayriresmi sonuçları açıklandı. Seçimlere, 2017 yılında yapılan erken meclis seçimlerinden daha düşük bir katılım sağlandı. Merkez sağ parti GERB oyların yüzde 25,63’ünü alırken, ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi oyların yüzde 14.90’ını alarak üçüncü parti konumuna geriledi. Var, Böyle Bir Halk Partisi ise oyların 18,49’unu alarak ana muhalefet partisi oldu. Böylece GERB’in oy oranı, 4 yıl önceki son seçime kıyasla yüzde 9 azalmış oldu. 240 sandalyeli parlamentoda hiçbir parti çoğunluğu elde edemedi. İlk sonuçlara göre, Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) 31 milletvekili ile meclise girerken, GERB partisinden de 2 Türk milletvekili meclise girdi. BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk, gayriresmi seçim sonuçlarına göre hükumet kurulmasının mümkün olmadığını belirterek, “6 ay sonra yeniden seçime girme ihtimalimiz yüksek görünüyor.” dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre Bulgaristan parlamentosuna giren partiler:

1- Bulgaristan’ın Avrupalı Vatandaşları GEREB- Yüzde 25,63
2- Var, Böyle Bir Halk Partisi- Yüzde 18,49
3- Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP)- Yüzde 14,90
4- “Demokratik Bulgaristan” koalisyonu- Yüzde 10,27
5- Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS)- Yüzde 9,8
6- “Ayağa kalk Bulgaristan” ve “Dazlaklar Hükümetten Dışarı”- Yüzde 4,95

FAŞİST PARTİLER MECLİSE GİREMEDİ

Ayrıca Avrupa Konseyinin “faşist partiler” olarak nitelendirdiği, 4 yıl önce Sofya hükumetine davet edilen ve liderleri Başbakan Yardımcılığına atanan, VMRO-BND (İç Makedon Devrim Örgütü) ve NDSB (Bulgaristan’ı Kurtarmak için Milli Cephe) ve “Ataka” gibi partiler ise Bulgaristan Ulusal Meclisi dışında kaldı. Son 4 yılda kurulan “Diriliş” /Vyzrajdane/, “Bulgar Yazı” /Bylgarsko Lyato/  ve aşırı sağ cephede ortaya çıkan birkaç başka parti de barajı geçemeyerek meclise giremedi.

HÜKUMET KURMAK İÇİN YETERLİ SAYI YOK

Öte yandan açıklanan gayri resmi sonuçlara göre, Bulgar parlamentosunun yüzde 33’ü yenileniyor. 1990 yılından beri yapılan seçimlerden ya birinci ya da ikinci parti olarak çıkan ve son mecliste 80 milletvekili ile ana muhalefet partisi olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), bu seçimde milletvekili sandalyelerinin yarısını kaybetti. BSP’den 46 milletvekili seçildi ve seçimin kazananı olan GERB partisiyle bir koalisyon kurması gündeme geldi. GERB ve BSP, koalisyon konusunda anlaşması durumunda bile hükumet kurulması için gereken 121 milletvekili çoğunluğu sağlayamıyor. Seçim boyunca Türk düşmanlığı gösteren bu partilerin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) ile birleşmesi ise mümkün görünmüyor.

BAŞBAKAN BORİSOV, ERKEN SEÇİMİ İŞARET ETTİ

Başbakan Boyko Borisov, seçim gecesinde ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada yeni parlamenter güçleri  “Bulgar devletini yaşatmak adına, yıl sonuna kadar birlik olmaya” davet etti. GERB partisi bu seçimde 400 bin oy kaybetti ve genelde devlet ve belediye memurlarının oylarını aldı. GERB partisi meclis seçimlerini 5. kez kazandı ancak hükumet kurma şansının olmadığını anlayan Başbakan Borisov, “2021 sonbaharında yeni seçim” sözünü kullandı. Öte yandan Borisov, yeniden yapılacak seçimlere kadar, parlamento dışı geçici eksper hükumet kurulması gerektiğini belirtti.

BULTÜRK YENİ SEÇİM STRATEJİSİ BELİRLEDİ

Türk azınlığı ise Hak ve Özgürlük Hareketi (HÖH-DPS), bu seçimlerde fazla aktiflik gösteremediğini düşünüyor. HÖH-DPS’nin Türk seçmenin anlayabileceği bir seçim programıyla tabana inemediğini düşünen Türk azınlık, parti yönetiminin halktan koptuğunu savundu. Öte yandan Bulgaristan Türklerinin Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) de seçimlerde aktif olarak faaliyet gösterdi. Seçim stratejisini değiştiren BULTÜRK, 30 yıldan beri HÖH-DPS partisine verilen oyların her defasında Bulgar ve Rus ajanlarını Bulgaristan Ulusal Meclisi taşımaya yaradığını açıklarken, bu seçimde de HÖH-DPS listelerinde 7 eski polis ajanın olduğunu açıkladı. BULTÜRK bu kapsamda belirlediği yeni stratejisinde, Bulgaristan’daki Türk seçmenlerin, Bulgar siyasi partilerinin milletvekili adayı Türklere tercihli oy vermeye ve meclise göndermeye davet etmiştir. BULTÜRK’ün bu çalışması neticesinde HÖH partisi, Türkiye’den geçen seçimlerde aldığı 120 bin oyun aksine bu defa 25 bin oy aldı.

ULUTÜRK: HÜKUMETİN KURULMASI PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk, gayriresmi seçim sonuçlarına göre hükumet kurulmasının mümkün olmadığını belirterek, “GERB partisinden 2 Türk milletvekili seçildi. İki Türk milletvekilinin daha seçilmesini bekliyoruz o da akşama doğru netleşir diye düşünüyorum. Seçim sonuçlarına göre, Bulgaristan parlamentosu bir yenilenmeye girdi. İlk defa yeni kurulan üç parti parlamentoya girmeye hak kazandı ayrıca bu yeni partilerden Var, Böyle Bir Halk Partisi ikinci parti oldu. Gayriresmi sonuçlara göre, hükumetin kurulması mümkün görünmüyor ve 6 ay sonra yeniden seçime girme ihtimalimiz yüksek görünüyor.” diye konuştu.

“HÖH-DPS TÜRK HALKI İÇİN PEK ÇALIŞMADI”

Seçim öncesinde desteklenmesi gereken kişilerle ilgili bildiri yayımladıklarını hatırlatan Ulutürk, bu kişilerden sadece üç kişinin seçilemediğini aktardı. Öte yandan HÖH-DPS partisinin, Türk halkı için çalışmadığının altını çizen Ulutürk, şunları söyledi:

“Türk partisi dediğimiz HÖH-DPS, Türk halkı için pek çalışmadı. Hatta ilk defa genel başkanları oy kullanırken hiçbir gazeteci fotoğrafını çekip haber yapmadı. Türkler de bundan sonraki süreçte ya Bulgar partilerine dağılacaklar ya da bundan sonra aynı şekilde devam edecek. Biz zaten seçim öncesinde bir bildiri yayımlayarak, kimleri destekleyeceğimizi belirttik.”