Başbakan yardımcısının talebini dile getiren Kazbek İsa, şunları söyledi: “Nüfus artışı, bu yıl bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutlayan Kazakistan için önemli. Kazakistan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Kanununa göre, ulusal güvenliğe yönelik ana tehditlerden biri, demografik durumun kötüleşmesidir. Bazı uzmanlara göre yurt dışında yaklaşık 7 milyon Kazak yaşıyor. Kazakistan nüfusunun % 38'ini oluşturuyor. 15-20 yılda yüksek asimilasyon riski var. Demografik olarak Kazak milleti için büyük bir potansiyeldir.”


Şu anda yurtdışında yaşayan ve Kazakistan'a taşınmak isteyen Kazakların sayısı yaklaşık 1,5 milyondur. Bu insan kaynağını neden doğru kullanmıyoruz? Sorusu yöneltildi.
Kazakistan milletvekili: “Bunun nedenlerinden biri, bir zamanlar göçü canlandıran göçmenlik dairesinin kaldırılmasıdır. Artık göçle ilgili çalışma her bakanlığın sorumluluğu haline geldi ve bir kota önermek her bölgesel idarenin sorumluluğu haline geldi. Sonuç olarak, yurttaşlarımızı davet etme ve barındırma konusunda akımların zorluklarından kaçındıkları için kotalar keskin bir şekilde düşürüldü. Ülkenin refahından çok kişisel huzurla ilgileniyorlar. Örneğin, Atırau ve Batı Kazakistan bölgeleri, 2017'den 2021'e kadar arka arkaya beş yıl boyunca kimseyi kotaya aday göstermedi. Bu nedenle, bugün her bakanlık geneline dağılmış yönetimleri tek bir birimde birleştirmek ve demografi ve göç teşkilatını yeniden düzenlemek gerekiyor. İkincisi, yurttaşlarımızın vatandaşlık alması konusu hala ciddi bir problemdir.” dedi.


Milletvekili, beşeri sermayenin devletin temel değeri olduğunu bir kez daha vurgulayarak, aşağıdaki önlemleri değerlendirmeyi önerdi:


 1. Demografi ve Göç Ajansının yeniden düzenlenmesi
2. Bölgelerdeki yurttaşların adaptasyonu ve entegrasyonu için merkezler oluşturulmalı
3. Vatandaşlarımızın vatandaşlığını elde etmek için gerekli kalıcı kaydı kolaylaştırmak için adaptasyon ve entegrasyon merkezlerinin sorumluluklarına dahil etmek
4. PSC aracılığıyla Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşlığının kazanılması için özel bir departmanın açılması ve tek pencere prensibine göre belgelerin sunulması için bir koşulun oluşturulması

İran'dan "meşru müdafaa" açıklaması İran'dan "meşru müdafaa" açıklaması

Haberhergun